facebook

Повернення джедаїв. У прокаті стартував найочікуваніший фільм року

В Україні стартував найочікуваніший фільм року Зоряні війни VII: Пробудження сили.

1733307


«Панове, я чудово знаю, що у вакуумі не чутно вибухів і пострілів, а тепер ставте свої запитання», –такими були слова, з яких Джордж Лукас «давним-давно, у далекій-далекій галактиці» почав найпершу прес-конференцію Зоряних воєн, пише Анна Давидова у №50 журналу Корреспондент від 18 грудня 2015 року.

Ігнорування законів фізики, безглузді сюжетні повороти, неймовірні збіги – це не тільки список ключових претензій до франшизи, але водночас і перерахування її переваг: точніше – деяких складових тієї нез’ясовної чарівності, яка ось уже чотири десятиліття змушує весь світ божеволіти від Зоряних війн.

Канонічні три епізоди – Нова надія, Імперія завдає удару іПовернення джедая, – вийшли з 1977-го по 1983-й, після чого сага завмерла на 16 років.

У 1999-му Лукас повернувся до свого найзнаменитішого дітища, презентувавши нову трилогію – приквел, що складається з Прихованої загрози, Атаки клонів (2002) іПомсти ситхів (2005). Перші два фільми критики і глядачі прийняли не дуже добре, третій – трохи краще, і все одно ключову проблему відродженої саги найкраще формулював відомий анекдот про фальшиві ялинкові іграшки: ті, які виглядають, як справжні, але, на жаль, не тішать.

У 2012-му за $ 4 млрд режисер продав свою компанію Lucasfilm і права на франшизу студії Disney. «Я завжди вірив, що Зоряні війни зможуть пережити мене, і вирішив, що дуже важливо передати їх іншим протягом мого життя», – прокоментував угоду Лукас.

Старий Форд борозни не зіпсує

«Реанімувати» Зоряні війни закликали Джей Джей Абрамса – режисера, який раніше зумів без відчутних втрат перенести на великий екран ще одну культову фантастичну історію, серіал Зоряний шлях.

Але досвід досвідом, а ставки були більш ніж високі. «Боявся я? Ще б пак! Я вірив, що у мене вийде. Але не розумів як, – зізнається Абрамс. – Втіхою було одне: я не на самоті, навколо мене чудові люди, професіонали найвищого класу, і разом ми якось впораємося. По суті, так само себе відчувають і герої фільму: вони безсилі поодинці, але у них немає вибору – схопитися за товариша і разом здолати ворога … або загинути, красиво вибухнувши, зникнути в сліпучому спалаху».

І тепер, коли Пробудження сили, яке ще до прем’єри стало найбільш обговорюваним у Facebook фільмом 2015 року, нарешті вийшло на екрани, можна з усією відповідальністю сказати: ні, Джей Джей, ти не вибухнув!

І критики, і глядачі, які вже встигли подивитися картину, сходяться на думці: нові Зоряні війни – це старі Зоряні війни! І це найкраща оцінка, на яку тільки можна було розраховувати.

Читайте також:  Останнє меню "Титаніка" пішло з молота за 88 тисяч доларів

У фільмі, дія якого розгортається через 30 років після подій шостого епізоду, повернулося буквально все – від старих героїв до космічного корабля Хана СолоТисячолітній сокіл.

«Чуї, ми вдома!» – фраза, з якою Соло – все той самий беззмінний Харрісон Форд, – звертається до Чубакки, знову ступивши на борт Сокола після десятиліть розлуки, найкраще висловлює всі емоції справжніх фанатів ЗВ.

«Я провів тут стільки років, і повернутися назад було дуже приємно, – зізнається актор в ексклюзивному коментарі для Корреспондента. – Виявилося, що я все пам’ятаю не так добре, як думав. Коли ми з Чуї потрапили в кабіну, то він, звичайно ж, не помістився в крісло. А прилади керування зараз являють собою щось середнє між тими, що були в перших трьох фільмах. Але потихеньку я почав згадувати, як з усім цим поводитися. Весело було!”.

Дарте, я твій онук!

У Пробудженні сили все так, як раніше.

Так, вибухи і постріли все так само чутні у вакуумі.

Так, хтось із героїв обов’язково скаже фразу «У мене недобрі передчуття» і «Нехай буде з тобою Сила!».

Так, у міжгалактичному шинку моторошнуватого виду прибульці, як і раніше, грають веселу дурну музичку.

І так, у принцеси Леї нова зачіска, але, здається, все той самий перукар.

«Чи є у Леї почуття гумору? А як без нього носити таке на голові! – сміється Керрі Фішер, яка повернулася до ролі. — Звичайно є. Зараз, правда, у мене у фільмі зачіска в стилі «дупа бабуїна». Не подумайте, я кажу з любов’ю! Для таких укладок потрібно почуття гумору – воно підтримує тебе під час зйомок. Хоча ні, смішний ти виходиш через зачіску».

Читайте також:  Астронавти NASA вийдуть у відкритий космос для підготовки МКС до прийому нових кораблів

У новому фільмі Лея – генерал Руху опору, який відчайдушно змагається з тоталітарним Верховним порядком, що виник на руїнах Імперії.

Джедаї знищені, Люк Скайвокер зник, а його племінник Кайло Рен (Адам Драйвер), син сестри Люка Леї і Хана Соло, який перейшов на Темний бік Сили, бачить себе новим Дартом Вейдером.

Якщо є новий лиходій, отже є і нові герої. Це штурмовик Фінн (Джон Бойєга), який збунтувався проти Верховного порядку, і дівчисько-сирота з пустельної планети Джакка, сміттярка на ім’я Рей (Дейзі Рідлі).

Знятися в Зоряних війнах – шанс, який не можна впускати. Саме так порахували відомі актори, які зіграли в Пробудженні сили другорядні ролі і персонажі, де їх взагалі не впізнати.

Це і Гвендолін Крісті, яка зіграла капітана штурмовиків: за чорним шоломом Брієнну Тарт з Ігри престолів ніяк не розгледиш. А ще – оскароносна красуня Люпіта Ніонго, завдяки технології захоплення руху і зусиллями комп’ютерних фахівців перетворена на крихітну інопланетянку Маз Каната.

Окремої згадки, звичайно, заслуговує новий робот – кругляк ВВ-8, якого ще до виходу фільму злостивці охрестили «позашлюбним сином» R2-D2 і Зірки смерті. Всупереч наклепам, ВВ-8 виявився справжнім душкою, і без сумнівів поповнить ряди «мімімішних» роботів, на зразок того ж R2-D2 або ВАЛЛ-І.

Нові обличчя

Пробудження сили – це нові обличчя, нові роботи, але все той самий колишній конфлікт: ключове протиборство між Світлим і Темним боками Сили, що пронизує все суще. Оскільки джедаїв немає, то Темний бік отримав перевагу, й очевидною лінією, що творить сюжет чергової трилогії, будуть пошуки нового балансу.

А, крім того, утримати баланс дуже важливо і самій студії Disney – адже на хвилі успіхуПробудження сили можна легко спокуситися і наклепати божевільну кількість продовжень, які легко зруйнують дивом відроджену магію франшизи: все-таки Зоряні війни – це «штучне виробництво». На щастя, поки що анонсовані лише 8-й і 9-й епізоди, але хіба мало.

Читайте також:  ВАЖЛИВО! Маг Брахман зробив жахливе пророцтво про Донбас – зміни почалися в усьому світі, зупинити це неможливо! (ВІДЕО)

І ще один момент: успішній реанімації проекту сприяли старі герої і, відповідно, фанати, які їх люблять. Але час не стоїть на місці: безумовно, студія хоче залучити додаткових глядачів – тих, кого ще й у проекті не було, коли на екрани виходили фільми оригінальної трилогії. І ключове питання (поки що без відповіді): чи захоплять їх нові персонажі Зоряних воєн так само, як колись старі – їхніх батьків?

Шукайте деталі в групі Facebook