facebook

Інтерес до української мови зростає шаленими темпами. І не тільки в Україні, але й… в Москві?!

«Для чего мне нужен украинский язык? Это язык моих прадедов, которые в свое время переселились в Поволжье. И я уже не раз, составляя генеалогическое древо, задумывалась о том, что хотела бы узнать больше об украинской культуре, попробовать на вкус украинский язык.» – уривок із мотиваційного листа в Московську “Школу языков соседей”.




Школа мов сусідів – некомерційний проект, у рамках якого охочі зможуть безкоштовно протягом чотирьох місяців вивчати одну з мов СНД. Відберуть до кожної з десяти мовних груп по дванадцять людей, як надішлють найпереконливіші мотиваційні листи, в яких пояснять, навіщо їм вивчати ту чи іншу мову.

Про це Бі-Бі-Сі розповіла кураторка проекту Вероніка Сергеєва.

“Українська зараз – на другому місці після вірменської”, – каже вона.

Інтерес до проекту, в тому числі з-поза меж Москви, настільки великий, що організатори навіть планують запустити краудфандингову платформу для збору коштів на відеозапис уроків та створення спеціального сайту з навчальними матеріалами.

Вероніка вислала мені кілька листів, автори яких дали згоду на їхнє використання організаторами “Школи мов сусідів”.

“Я українка, яка все життя живе в Росії. Батьки приїхали до Сибіру за розподілом після медінституту на початку 80-х. У сім’ї всі знають українську… Щороку їжджу до України, і через нинішню політичну ситуацію незнання української зараз відчувається особливо гостро. Соромно не знати другу рідну мову”, – пише одна з апліканток.

“Можу слухати українські народні пісні багато годин поспіль, часто готую щось з української кухні – у мене міцне українське коріння. Крім того, мені як журналістові знання української можуть виявитися корисними для розуміння того, що відбувається, через аналіз матеріалів українських ЗМІ”, – йдеться у іншому листі.

Читайте також:  Лісовий висунув ультиматум учителям щодо мови у робочий час

“Планую серйозно займатися порівняльною граматикою слов’янських мов”, – пише інший претендент.

Наприкінці списку – найкоротший лист з висланих мені Веронікою. У ньому всього п’ять слів: “Хочу уехать в Одессу навсегда”.

Джерела:

http://www.bbc.com/ukrainian/society/2015/12/151229_ukrainian_in_moscow_sx

https://www.facebook.com/neighbourslanguages/?fref=ts

https://www.facebook.com/neighbourslanguages/photos/a.1524489981200394.1073741828.1521182004864525/1530339660615426/?type=3&theater

Шукайте деталі в групі Facebook