facebook

Кравчук пропонує дати Криму державну автономію

Найближчі приклади у світі – Гонконг і Південний Тіроль, вважає перший президент України.

1739568


Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що Україна повинна запропонувати державну автономію для Криму, бо реінтегрувати його в тому вигляді, як було колись, нереально.
Про це він сказав в інтерв’ю програмі “Погляд” (“Взгляд”) на “5 каналі”.

“Наша мудрість полягає в тому, що ми повинні запропонувати нові підходи до політики на Донбасі і нові, перезапущені політично, підходи в Криму. Якщо ми дійсно хочемо, щоб Крим був з Україною. Я не хочу сказати, щоб він знову повернувся в Україну і був таким, як він був до цього. Це вже не реальне завдання. Але політика повинна бути перезапущена”, – заявив Кравчук.

“Що ми чуємо від влади: якщо ми будемо жити краще в Україні, то Крим сам захоче прийти назад до нас. Ну, це ілюзії, повірте мені. Ніколи соціальне питання не вирішить проблему Криму. Проблема Криму – це політичне питання. Найширше політичне питання не тільки України, а України і Росії, України та світу”, – сказав він.

Кравчук зазначив, що є приклади у світі – Гонконг, Південний Тіроль.

“Коли територія Криму має широку державну автономію, але входить до складу України”, – так він бачить можливий вихід з нинішньої ситуації.

За словами екс-президента – “це зовсім інше”, ніж Автономна Республіка Крим раніше: “Ця автономія не державна була”.

“Я говорю про державну автономію. Так, як Південний Тіроль – це окрема, фактично, держава, але вона входить до складу Італії – і питань не виникає. А там йшла війна десятки років. Вирішили? Вирішили”, – сказав Кравчук.

“Соціальним шляхом це питання, – повірте мені, я прожив велике життя, – (не вирішити). І не треба нас ілюзіями годувати. Я коли чую, як наші лідери говорять: “Так ми повернемо, Крим – наш”, – ну, для чого обманювати самих себе і український народ? Не повернемо через краще життя в Україні, не буде ніколи того, щоб Крим сказав: “Ми вже не хочемо з Росією, а підемо назад в Україну”. Росія не дозволить”, – заявив він.

“Забрати Крим силою? – Ви ж розумієте, це не реально. Треба бути мудрим і запропонувати речі, які історія світова знає”, – додав Кравчук.

На питання, чи пішла б на це Росія, Кравчук відповів: “Ми ж не пробували навіть. Давайте спробуємо. Ми ж говоримо одне і те ж – або блокада, або щось інше. Тобто ми десь підкилимно відчуваємо силові методи роботи, а не інші”.

“Я хочу запропонувати, щоб до Росії звернулися саме з такою пропозицією. Може, не зараз, може, через деякий час, коли ситуація зміниться”, – сказав екс-президент.

За аналогією з переговорами про газ він додав: “Якщо ціна на нафту досягне 20 доларів за барель – тоді можна буде легше говорити з Росією”.

“І Росія зрозуміє не тому, що вона хотіла б віддати Крим або надати інший статус Криму, а тому що вона відчула вже, що Крим без України повнокровно, повноцінно жити не може”, – заявив Кравчук.

Раніше Кравчук заявив, що перемоги під час анексії Російської Федерації Криму в України б не було через політику “неопору”.

Читайте також:  ЗСУ можуть звільнити Крим раніше за Донецьк: Жданов розповів, що для цього потрібно

Шукайте деталі в групі Facebook