facebook

В Івано-Франківську вже можна отримати нового паспорта у вигляді ID-картки (фото+відео)

В Івано-Франківську протягом перших двох днів документи на отримання нової ID-картки подали документи троє чоловік, ще троє – по області.




dsc_5891

Нагадаємо, вчора міграційна служба України розпочала запровадження паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки. Наразі документи приймають лише від осіб, які отримують паспорт громадянина України вперше у зв’язку із досягненням 16-річчя. Для цього потрібно подати за місцем реєстрації свідоцтво про народження, паспорти батьків, ідентифікаційний номер. Потрібно також надати закордонний паспорт, якщо такий є, адже у ньому міститься присвоєний дитині унікальний номер УНЗ і він не змінюється, пише Курс.

Більшість паспортів видаватиметься з чіпом, хоча є можливість видавати документи без чіпів. Це стосується тих, хто має відповідне релігійне віросповідання. Щоб отримати такий паспорт без чіпа, потрібно прийти в Міграційну службу і написати заяву.

Наразі в 10 районах області можна оформити ID-картки: Богородчанському, Галицькому, Городенківському, Долинському, Калуському, Коломийському, Косівському, Надвірнянському, Тисменицькому і в місті Івано-Франківськ.

Технічної можливості оформляти документи нового зразка поки що немає у Верховині, Рогатині, Рожнятові, Снятині, Тлумачі та місті Яремче.

Громадянин приносить усі необхідні для оформлення паспорта документи та їх копії, його фотографують та він на спеціальному обладнанні залишає свій цифровий підпис. Усі дані, які вносить працівник міграційної служби, громадянин одразу повинен перевірити.

До картки буде видаватися додатковий документ – довідка про місце реєстрації, адже на самій картці ця інформація не вказується. Оскільки чимало служб, які вимагають документ про місце прописки, ще не обладнані новітніми технологіями для зчитування інформації з ID-карток, довідку доведеться носити разом з паспортом.

За словами першого заступника начальника Міграційної служби України Андрія Якуб’яка, впровадження ID-карток – це ще один крок України до євроінтеграції.

Читайте також:  Франківські медики швидкої вийшли на протест: вимагають обіцяної премії за роботу під час карантину та гідної зарплатні (ФОТО)

“Це робиться для того, щоб мати інформацію про всіх громадян, щоб убезпечити їх від підроблених документів, – зазначив Якуб’як. – Одна із вимог Європейського союзу, щоб ми могли ввести безвізовий режим, – це захистити паспорти громадян України”.

Наразі усі дані громадян передаються до Києва захищеною спецлінією, куди немає можливості будь-якого зовнішнього проникнення. Таким чином вона захищена від зовнішніх впливів чи кібератак.

Зазначимо, для проведення процедури заміни для інших категорій населення старих паспортів у формі книжечок на ID-картки необхідно, аби Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект №3224 “Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”.

Паспорти вперше видаються безкоштовно. У законопроекті 3224 буде вказана ціна такого документа. Вона поки що невідома. На запитання, чи зацікавлені будуть громадяни в отриманні паспортів за ціною 100-160 гривень, про яку писали ЗМІ раніше, в обласній міграційній службі відповіді не мають. Кажуть, що все вирішить Верховна Рада.

Працівники міграційної служби усвідомлюють, що у перші місяці можливі помилки. Тому створено представництво ДМС у Facebook, забезпечено можливість спілкування із центральним апаратом та територіальними органами у Skype, а також створено спеціальну електронну скриньку ([email protected]) для пропозицій громадян щодо покращення роботи територіальних підрозділів.

Шукайте деталі в групі Facebook