facebook

Прикарпатську деревину більше не продаватимуть за корупційними схемами?

Попередні аукціони із закупівлі необробленої деревини містили ознаки порушень.

RTEmagicC_31fbfb72d2.jpg


Про це йдеться у відповіді Антимонопольного комітету України на лист першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Басараба.

“Встановлено, що на окремі лоти реєструвались два і більше учасників (до 10-ти), проте в процесі торгів бажання придбати лот виявляв тільки один учасник, який і визнавався переможцем, і отримував право придбати деревину за стартовою ціною, не здійснивши жодного кроку (прим.: по підвищенню ціни лота)”, – пише в документі.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації, саме ознаки можливих порушень стали причиною підготовки листа до Антимонопольного комітету України щодо аукціону з продажу необробленої деревини, а саме – з пропозицією аналізу на предмет відповідності до законодавства обставин проведення аукціону 18.12.2014 року.

“Коли ми побачили як відбувся аукціон, вирішили діяти невідкладно. Обласна державна адміністрація негайно звернулась до антимонопольного комітету. Також було запропоновано усім учасникам процесу прийняти ряд змін у регламенті аукціону, які були спрямовані на усунення можливості маніпуляцій.  Зокрема, прийнято рішення щодо обмеження кількості закупленої деревини одним учасником. Такий крок покликаний унеможливити монополізацію сфери, коли кілька компаній могли би скупити всю виставлену на продаж деревину”, – зазначив Сергій Басараб.

Також після проведеного в грудні 2014 року аукціону було прийнято і ряд інших змін. До прикладу, лісгоспи втратили можливість знімати з торгів лоти. Нагадаємо, що раніше представники продавців могли знімати з продажу лоти, на котрі, на їхню думку, не обгрунтовано підвищувалася ціна.

“У цьому питанні логіки узагалі не було! Здавалося б все просто: піднімається вартість, держава отримає більше доходу. Але лісгоспи, в силу якихось незрозумілих обставин, часто користувалися цим правом, тим самим позбавляючи себе заробітку! Важко зрозуміти коли хтось сам у себе забирає можливість збільшення прибутків. Така поведінка дає підставу для сумнівів щодо того, чию сторону займали лісгоспи: держави чи покупців. Хіба це нормальна ситуація? Тут варто розуміти, що зняту з продажу деревину після цього могли реалізовувати за прямими договорами, без проведення аукціонів, що могло створювати сприятливі умови для організації корупційних схем. Такої можливості, за новими правилами, лісгоспи вже не мають! Ми усуваємо корупційні складові при продажі деревини і це багатьом не подобається!”, – пояснив Сергій Басараб.

Для усунення від участі в аукціоні недобросовісних підприємців, які не мають виробничих потужностей для переробки лісопродуктів, було прийнято рішення про подачу в комісію потенційними покупцями додаткових документів, які повинні підтвердити наявність відповідного технічного забезпечення. Окрім того, районним державним адміністраціям дано доручення перевіряти фактичне  існування виробничих потужностей на місцях.

Довідково: Станом на сьогодні Антимонопольний комітет України проводить дослідження ринку реалізації необробленої деревини з метою об`єктивної оцінки дій суб`єктів господарювання – учасників аукціону щодо антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів аукціону.

джерело blitz.if.ua

Читайте також:  Центральну площу Івано-Франківська “окупували” підприємці, що стоять у черзі за довідками (фото + відео)

Шукайте деталі в групі Facebook