facebook

Поки Путлер воює в Україні і Сирії, російські терористи-ісламісти готуються зірвати Кремль?

В РаSSєї існує серйозна загроза, що виходить від власних екстремістів, так як в країні проживають десятки тисяч радикально налаштованих мусульман, попереджає в інтерв’ю англійському порталу Express фахівець з питань безпеки.

За словами старшого наукового співробітника Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень Ігоря Сутягіна, створенню «ідеальних» умов для радикалізації сприяло поєднання таких факторів як війна в Сирії, утиск державою релігійних меншин і високий рівень безробіття серед молоді.


Якраз на цьому тижні у зв’язку з вибухом бомби в Стамбулі були заарештовані троє росіян.

Відповідальність за теракт у Туреччині, в результаті якого загинули 10 туристів з Німеччини, взяло на себе «Ісламська держава».

Ці арешти породили побоювання, що кремлівський режим, який продовжує брязкати зброєю, тепер, можливо, стане об’єктом терактів з боку власних громадян.

У своєму інтерв’ю Express Ігор Сутягін сказав: «Така загроза існує [з боку власних екстремістів] чинності багатонаціональної структури російського суспільства».

За його словами, в росії проживають приблизно 30 мільйонів мусульман, і якщо всього лише 0,5% з них потрапили під вплив екстремістської ідеології, в результаті з’являться тисячі неадекватних фанатиків-бойовиків.

«Російська влада створює привід і сприяє радикалізації людей», – додав він.

«Влада не тільки бере участь в сирійській війні, вона чинить тиск на мусульман у своїй власній країні».

Сутягін, який широко висвітлює питання контролю над ядерними і звичайними озброєннями, також вважає, що проблеми радикалізації виникли в результаті воєн у Чечні.

Крім того, він вважає, що «терористична діяльність» обумовлена безробіттям, рівень якого серед молоді на Північному Кавказі – межує з Грузією і Азербайджаном – перевищує 80%.

У той час як для початку «арабської весни» і повалення уряду в ряді країн Близького Сходу достатнім приводом, за його словами, стало безробіття на рівні 40% -50%.

Російський Північний Кавказ є розсадником ісламського екстремізму, звідки сотні – якщо не тисячі – бойовиків вирушили в зони військових дій в Сирії та Іраку.

«Уявіть, що вам скоротили зарплату на 9%, – продовжує він, – як ви будете реагувати? Відповідні дії слідують відразу ж. Все це разом створює ідеальні причини для радикалізації і внутрішнього, доморощеного тероризму. Чи є тероризм в росії – так, є».

Москва веде боротьбу з масовими і все більш кривавими виступами ісламістів на Північному Кавказі з переважаючим мусульманським населенням – в тому числі і в районах на півдні росії, що примикають до кордонів з Грузією і Азербайджаном.

Відомо, що ІДІЛ діє в одній з південних російських республік – Дагестані – і, як стверджують, напередодні Нового року під час перестрілки бойовиками був убитий один чоловік і 11 поранено.

Джерело – http://www.express.co.uk/news/world/635081/Terrorism-Russia-security-expert-radicalised-Muslims-pose-threat-Putin

Читайте також:  Бойовики пригрозили спостерігачам ОБСЄ розстрілом ? звіт ОБСЄ

Шукайте деталі в групі Facebook