facebook

Змінювати Конституцію пропонують через референдум

Парламенту пропонують прийняти нову Конституцію за допомогою всенародного референдуму.

1744040



Група нардепів зареєструвала у Верховній Раді проект закону (№3781) про процедуру підготовки проекту нової Конституції України.
Відповідно до супровідних документів, законопроектом запропоновано встановити процедуру підготовки і розгляду проекту нової Конституції за умови, якщо відповідне рішення пітримають українці на референдумі.

Передбачається, що розробляти такий документ буде орган установчої влади – Конституційні збори України, який обиратиметься на загальнонаціональних виборах.

“Цей закон визначає процедуру ініціювання, розробки і затвердження проекту нової Конституції України, яка погоджується всеукраїнським референдумом”, – йдеться в тексті законопроекту.
Згідно з документом, тільки народ має право визначати і змінювати конституційний лад в Україні, і саме він має право здійснювати це шляхом всеукраїнського референдуму.

У проекті закону прописані етапи підготовки проекту нової Конституції. Цей процес може розпочатися за народною ініціативою на проведення референдуму щодо ухвалення нового Основного закону. Указ президента про скликання Конституційних зборів є правовою підставою для оголошення Центральною виборчою комісією початку виборчого процесу для обрання складу Конституційних зборів.

Після затвердження Конституційними зборами проекту нової Конституції України і винесення його на референдум президент протягом 5 днів видає указ про призначення відповідного референдуму. Відповідно до законопроекту, вимога про проведення всеукраїнського референдуму щодо прийняття нової Конституції за народною ініціативою (народна вимога) – це звернення/петиція від громадян України, яке/яку підписали не менше 3 млн українців, які мають право голосу, якщо підписи були зібрані не менше, ніж у 2/3 адміністративно-територіальних одиниць України, і не менше, ніж по 150 тис. підписів у кожній з них.

Конституційні збори, згідно з документом, є органом установчої влади, через який український народ реалізує своє право визначати і змінювати конституційний лад. Цей орган готує і затверджує проект Основного закону для винесення його на референдум. Він складається з 300 народних представників, обраних на підставі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Читайте також:  У Конституції залишаться тільки реальні гарантії – Гройсман

Народним представником не може бути обрана особа, що займала за останні 5 років такі посади, як президент України, народний депутат, член Кабінету міністрів, Конституційного суду, суддя і прокурор.

У законопроекті прописаний порядок формування Конституційних зборів і обрання народних представників. У документі запропоновано також закріпити, що Конституційні збори здійснюють свої повноваження в приміщеннях архітектурного ансамблю Святої Софії Київської.

Ініціатори законопроекту – народні депутати від фракцій Блок Петра Порошенка, “Народний фронт”, Самопоміч, Батьківщина і позафракційний Сергій Тарута. Авторський колектив складається з представників громадських організацій – “Конституційний конвент”, “Україна – це я”, Центр політико-правових реформ, “Українська стратегія”, “Єдиний український заклик” і Міжнародний центр перспективних досліджень.

Нагадаємо про те, що раніше США привітали ухвалення змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Шукайте деталі в групі Facebook