facebook

Поки РаSSєя не піде з Донбасу – ніяких виборів, ніяких змін до Конституції!

Українська влада не допустить “здачі” національних інтересів при вирішенні питання про статус Донбасу! Тим більше, що реалізацію мінських домовленостей тільки односторонніми діями України забезпечити неможливо.

“Жахливо, що через півтора року після підписання мінських угод ми все ще стикаємося з серйозними проблемами безпеки на Донбасі, які повинні були бути вирішені в першу чергу”, – повідомляє портал Сharter97.

«Відсутність безпеки залишається ключовим каменем спотикання на шляху врегулювання. Припинення вогню не може бути частковим. Воно або є, або його немає. І я з жалем констатую, що його немає. Люди продовжують гинути на лінії фронту. Як військові, так і цивільні», – про це заявив Президент України Петро Порошенко 1 лютого на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Російські бойовики явно не демонструють свою зацікавленість у мирі та стабільності на Донбасі, – зазначив український лідер. – Для Росії конфлікт на Донбасі є інструментом подальшої дестабілізації України. У таких умовах і обставинах не існує ніякого довіри ні в українській спільноті, ні в українському парламенті в те, що наші подальші односторонні кроки стануть взаємними».

«Мій меседж є чітким: жахливо, що через півтора року після підписання мінських угод ми все ще стикаємося з серйозними проблемами безпеки на Донбасі, які повинні були бути вирішені в першу чергу», – заявив він.

Він зазначив, що число обстрілів з середини листопада 2015 постійно зростає, у січні було 1.200 обстрілів. «У багатьох випадках підтримувані Росією бойовики використовували важке озброєння, що повністю заборонено мінськими домовленостями, і вони порушували ці домовленості, не зводячи важке озброєння, а активно використовуючи його», – підкреслив Порошенко.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, чиє завдання – контролювати дотримання вогню і відведення озброєння, стикається з постійними заборонами на її діяльність на територіях, контрольованих бойовиками. Спостерігачам «часто забороняють перевіряти місця, де має зберігатися важке озброєння, або місця, де воно було помічено». Місії також «не дозволяють відвідувати неконтрольований ділянку російсько-українського кордону», адже Росія «продовжує поставляти війська, важке озброєння і боєприпаси на Донбас через кордон і не бажає мати свідків цієї незаконної діяльності».

Читайте також:  Прем'єр Японії Сіндзо Абе прибув до України

Тим не менш, заявив Порошенко, Україна зберігає тверду прихильність виконанню мінських угод, які залишаються «унікальними всеосяжними рамками для мирного врегулювання». Ця угода «містить чітку логіку, чіткі взаємопов’язані кроки і чіткі зобов’язання для всіх сторін».

«Український народ і я як президент України не бачимо альтернативи мінським угодами. Ми готові повністю виконати ці угоди і вимагаємо того ж від російської сторони », – сказав президент.

Порошенко також заявив, що санкції проти Росії повинні залишатися в силі, поки вона та її ставленики не виконають мінські угоди повністю і Росія не піде з Донбасу.

У переговорах Порошенко і Меркель взяв участь спеціальний посланник президента Франції Жак Одібер. Сторони домовилися, що наступна зустріч в «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ відбудеться в Парижі на наступному тижні.

Чергове засідання тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) щодо врегулювання ситуації на Донбасі запланована в Мінську 10 лютого.

Джерело – http://charter97.org/ru/news/2016/2/2/189491/


Шукайте деталі в групі Facebook