facebook

Антирейтинг: 10 найбільш гучних корупційних скандалів Прикарпаття за 2015 рік




Відкриває антирейтинг працівник Держсанепідслужби в Івано-Франківській області, якого спіймали «на гарячому», коли він вимагав 5 тисяч гривень за дозвіл на діяльність із небезпечними відходами, за ч.2 ст.369-2 КК України прокуратурою скеровано обвинувальний акт щодо нього до суду.

На 9 місці – співробітник Державної виконавчої служби Тисменицького районного управління, котрий за хабар в розмірі 6 тисяч гривень готовий був «почекати» з виконанням рішення міського суду про накладення арешту на земельну ділянку. Слідство ведеться за ч. 3 ст. 368 КК України, санкція якої передбачає до 10 років позбавлення волі.

На восьмій сходинці розмістились аж 4 нечистих руки ДАІвців: на хабарі у 8,5 тис.грн. “погорів” франківський міліціонер, а в Яремче «перевертень у погонах» вимагав 5 тисяч гривень від водія, а отримав від суду покарання в розмірі 21 тис. грн.

7 продовжуємо тему колишніх міліцейських за закриття кримінального провадження у місцевого мешканця слідчий Косівського райвідділу вимагав 1,3 тис. «зелених», і під час отримання коштів був затриманий працівниками СБУ.

6 з такою ж сумою отриманого хабара спіймали завідувачку одного з відділень Івано-Франківського коледжу технологій та бізнесу. Жінка була членом приймальної комісії в цьому освітньому закладі, і обіцяла допомогти потрапити на «державне місце». Суд призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 23 тисячі гривень.

П’ятірку лідерів відкриває прикарпатський начальник районного відділення ДСНС, який вимагав від підлеглого взятку в розмірі 1500 доларів за переведення на вищу посаду. Нечесного посадовця спіймали «на гарячому», працівники СБУ та військової прокуратури, тепер йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Тут також можна згадати ще одного «рятувальника», який на початку 2016 попався, вимагаючи у підприємців «винагороду» за погодження та видачу дозвільної документації, а під час затримання намагався втекти від правоохоронців, через вікно спустившись з третього поверху будівлі на другий через балкон.

До трійки лідерів не дотягнув 58-річний завідувач акушерсько-гінекологічного відділення однієї з районних лікарень Івано-Франківщини, який вимагав та отримав 5 тисяч гривень від місцевого мешканця за те, що влаштував його дружину в стаціонарне відділення для проведення пологів шляхом проведення оперативного втручання. Правоохоронці затримали медика-посадовця в його службовому кабінеті щойно він отримав бажане та вилучили незаконно отримані ним кошти.

«Бронза» – два капітани міліції: заступник начальника відділу карного розшуку МВ УМВС в Івано-Франківській області та начальник одного з секторів цього відділу  вимагали та одержали 15 тис. грн. неправомірної вигоди за приховування злочину: замість того, щоб посадити наркоторговця, стали вимагати в нього гроші, щоб «по тихому вирішити делікатне питання». Під час передачі грошей їх і затримали.

Почесне 2 місце посів директор міського Фонду комунального майна в Івано-Франківську Богдан Чупірчук. Хабар у розмірі 5 тисяч доларів США Чупірчуку давали за «правильний» конкурс з оренди. Зараз триває суд у даній справі, екс-чиновник свою вину не визнає.

А «переможцем» стає директор Прикарпатського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія» (у простонароді – «академія імені Ківалова») – професор Віктор Басай. Ціна питання – три сотні доларів та сім тисяч гривень за допуск двох студентів до складання сесії. Хабар виявили та вилучили під час проведення обшуку службового кабінету керівника навчального закладу. ВУЗ «імені Ківалова» спробував відхреститися від прикарпатського директора-хабарника, однак суті це не міняє. Проти спійманого на хабарі викладача почали свідчити й інші студенти. Надзвичайно прикро, сумно і огидно дивитись на такий підхід до навчального процесу підготовки юристів.

Є надія, що в цьому році боротьба з корупцією продовжиться, і в тому числі завдяки активній позиції прикарпатців, наша область вилікується від головної хвороби українського суспільства.

За матеріалами – http://www.galka.if.ua/habarniki-roku-na-prikarpatti-top-vid-galki/

Читайте також:  Українцям роздадуть гроші за скарги на корупцію: що вирішила "Слуга народу"

Шукайте деталі в групі Facebook