facebook

Крим: повернення додому – один із варіантів звільнення від окупації

Час перебування раSSєйських сил у Криму порахований і Україна має вже зараз готуватись до різних варіантів звільнення півострова. Про це повідомляє RadioSvoboda.

Питання повернення окупованого півострова стає актуальним: РаSSєя загнана в кут. Іти з Донбасу і Криму вона не хоче, а наступати далі, намагаючись силою змусити Київ прийняти її умови, Кремль не може. В іншому випадку – нові санкції й фактичне ембарго на постачання енергоносіїв до ЄС, що за лічені місяці зруйнує економіку країни-агресора.

Активність українських політиків у кримському напрямку вельми виправдана. Свіжим прикладом є нещодавня зустріч уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. Анкара офіційно підтримала ініціативу української сторони щодо створення міжнародної групи зі звільнення анексованого півострова. Турецька влада готова брати участь у її роботі.

Один зі сценаріїв розвитку ситуації. Санкції, економічні проблеми і масований дипломатичний тиск спровокували глибоку політичну кризу в Кремлі. Путлер ізольований від ухвалення рішень чи іншим чином відсторонений від влади. У російській верхівці почався «щурячий марафон»: клептократи всіх мастей кинулись до Вашингтона і Брюсселя доводити свою корисність для розбудови демократії у країні в обмін на індульгенцію за «Кримнаш» і війну на Донбасі. Усю провину звалять на Путлера – головні свідки й виконавці військових злочинів уже померли “від перевтоми”.

У Криму тим часом хаос і паніка. «Керівництво» кидається з боку в бік. Із Кремля надходить суперечлива й періодично страшна інформація. Москва забула про півострів, у неї купа своїх турбот. Фінансові негаразди й загальна економічна розруха, як звичайно, приводять до загострення міжнаціональних відносин. Кримські гауляйтери намагаються «каналізувати» загальне невдоволення й невпевненість «ватників» на кримських татар та проукраїнських жителів взагалі. Виникає серйозна загроза життю громадян України на окупованій території. Російський військовий контингент поводиться нейтрально, очікуючи на інструкції з центру.

Читайте також:  В Росії хочуть позбавити недоторканності депутата, який голосував проти анексії Криму

Офіційний Київ має проявити рішучість. У президента й уряду вже зараз має бути план, як діяти в подібній ситуації. Як можна вчинити? Президент ухвалює рішення про допуск на територію України (мається на увазі окупований Крим) військових підрозділів інших держав для проведення «багатонаціональних навчань» із нейтралізації терористичної загрози або небезпеки поширення зброї масового ураження. Кораблі України, Туреччини й інших країн НАТО заходять до акваторії Криму, блокуючи всі порти й Керченську протоку. Півострів відрізаний від поставок боєприпасів і палива.

Вашингтон чинить масований дипломатичний тиск на кремлівську верхівку, вимагаючи поводитись у Криму тихо. Російським генералам доступно пояснюють, що будь-який спротив безглуздий: перемогти вже шансів мало, а сісти за військові злочини – більш ніж достатньо. Над півостровом оголошують безпольотну зону.

Через півтора-два тижні починається друга фаза «навчань». До ключових точок Криму скидається десант: українські частини спільно з військовими НАТО. Вони блокують російські частини, розквартировані у Криму. Військовим керівникам на місцях гарантують надання коридору для виведення їхніх підрозділів на територію Росії. З півночі на півострів заходять батальйони ЗСУ й услід – Нацгвардії. Починається безпосереднє звільнення Криму. Українські військові гасять осередки спротиву у вигляді так званої «самооборони», різних загонів «казаків» та інших нерегулярних формувань. Російські військові воліють відсиджуватись у казармах. На тлі бардаку в Москві ніхто з генералів не хоче брати на себе відповідальність за життя солдатів. Частини готуються до виведення з території півострова. Дипломати з Києва й Москви ведуть переговори про майбутнє російської військової бази в Севастополі.

Не виключається, що все може бути зовсім інакше. Але зрозуміло одне: час перебування раSSєйських сил у Криму порахований і керівництво України має вже зараз готуватись до різних варіантів звільнення півострова.

Читайте також:  Безвізовий режим Україна отримає в 2016 році - євродепутати

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/article/27527677.html


Шукайте деталі в групі Facebook