facebook

Банди терористів використовують російську “трофейну” зброю!!!

САУ бойовиків угруповання «ДНР» у Вуглегірську “ховаються” за будинками жителів. Лютий 2015 року.

Росія постачає сепаратистам на сході України не лише власну зброю, але й ту, що захопила в Грузії під час війни 2008 року



, розповів Радіо Свобода дослідник в галузі торгівлі зброєю Сімон Веземан. Експерти Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI) це виявили, коли готували звіт про тенденції на міжнародному ринку зброї за 2010-2014 роки, який оприлюднили 16 березня у Стокгольмі.

Росія, другий найбільший постачальник зброї у світі, за останні п’ять років експортувала на 37 відсотків зброї більше, ніж за 2005-2009 роки. Частина цих 37 відсотків підпадає під проросійських сепаратистів, що воюють на сході України. Останній звіт SIPRI про тенденції на міжнародному ринку зброї повідомляє про те, що Росія надала сепаратистам щонайменше 75 одиниць військової техніки.

Зокрема, Росія передала в руки сепаратистів 50 протитанкових ракетних комплексів «Корнет», п’ять бронетранспортерів БТР-82А, 10 переносних зенітно-ракетних комплексів «Гром» і 10 танків Т-72.

Автор звіту SIPRI та дослідник в галузі торгівлі зброєю Сімон Веземан розповів Радіо Свобода, що доволі складно з упевненістю говорити про те, скільки та яку зброю мають українські сепаратисти. Тим не менш, більшість зброї, яку бачать у руках проросійських військових, – це та сама військова техніка, яку має українська армія. «Цю зброю могли захопити в українських сил під час бойових дій або взяти з баз в Україні», – сказав Веземан.

Однак деяких різновидів зброї, яку помітили в руках сепаратистів, в Україні до 2014 року не було. Вона не залишилася там із часів Радянського Союзу, її в Україні не виробляють і туди не експортують, наголосив експерт.

Читайте також:  160 тис грн виділила Надвірнянська РДА на допомогу бійцям АТО

Зокрема, у сепаратистів помітили бронетехніку та танки, які виробляються лише в Росії, а отже і потрапили на територію України вони саме звідти, наголошують й автори звіту, й до них представники НАТО на тлі заперечень офіційної Москви.

Однак, є зброя, яка пройшла довший шлях, перш ніж потрапити на Донбас. «Є також ракети, які помітили та ідентифікували в сепаратистів. Ці ракети первісно виробили в Польщі. Деякі з них експортували до Грузії у 2007 році. У 2008 їх захопили російські сили під час вторгнення в Грузію. Тепер ці ракети бачили в руках повстанців», – сказав Веземан.

Він додав, що Грузія «точно б не постачала ракети сепаратистам», отже вони потрапили до них через Росію.

Експерти розпізнають цю техніку, вивчаючи фото- та відеоматеріали, які публікують самі сепаратисти на власних сайтах та сторінках у соціальних мережах. Деяка техніка, наприклад, має на собі реєстраційні номери та певні позначки, за якими експерти можуть дізнатися походження зброї.

Веземан заявив, що, таким чином, він може говорити про те, що Росія надала сепаратистам щонайменше 75 одиниць техніки. «Ми не маємо точної кількості, так що ми маємо говорити про приблизну кількість, яка зазвичай є доволі низькою. Можливо, зброї більше, але, скоріш за все, не менше», – сказав він.

Кремль відкидає звинувачення України та Заходу про втручання в конфлікт на Донбасі. Російські чиновники визнають лише те, що в Україні можуть воювати російські «добровольці».

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/article/26904291.html

Шукайте деталі в групі Facebook