facebook

“Марцінків – нагодуй дітей!”: фракція УКРОПу вимагає безкоштовного харчування школярів (фото+відео)

2 лютого, в центрі Івано-Франківська на Вічовому майдані партія “Українське об’єднання патріотів-УКРОП” провела акцію за повернення безкоштовного харчування франківських школярів. 

eG9ekVRBql0


Активісти із гаслами “ЄРЦ жирує – школярі голодують”, “Меру надбавку – школярі голодують”, “Поверніть безкоштовне харчування у школах. БПП, “Свобода”, “Батьківщина” – схаменіться!!!”, “БПП, “Свобода”, “Батьківщина” – совість є?” привертають увагу мешканців міста до проблеми відміни харчування у школах.

Депутат міської ради від партії “УКРОПу” Сергій Гаєвський зачитав звернення до міського голови Руслана Марцінківа:

«З початку 2016 року до цього додалась ще плата за гаряче харчування учнів 1-4 класів та груп продовженого дня. Деякі прикарпатські родини через погіршення економічної ситуації опинились на межі вже не бідності, а повного жебрацтва. Витрати на навчання можуть стати критичною складовою сімейних бюджетів, детонаторами публічних проявів аргументованого громадського невдоволення місцевою владою.

Кабінет міністрів скасував безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів, залишивши тільки пільгові категорії. Про це йдеться в постанові уряду від 18 січня 2016 року №16. Проте, як зазначається в постанові, органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчування інших категорій та передбачати на зазначену мету відповідні видатки з місцевих бюджетів

Проте, 25 грудня 2015 року сесія Івано-Франківської міської ради, голосами ситуативної більшості в складі ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина» фактично прийняла рішення, щодо відмови в бюджетному фінансуванні харчування учнів шкіл міста. Безкоштовним харчуванням будуть забезпечені лише діти пільгових категорій. Всі інші категорії учнів 1-11 класів зобов’язані оплачувати повну вартість гарячого харчування.

Подібна ситуація мала місце і рік тому, в січні 2015 року, але жодна політична сила не наважилась тоді прийняти таке непопулярне рішення.

Зараз ситуація зовсім інша. Вибори закінчились, і ситуативна депутатська більшість в Івано-Франківській міській раді в складі ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина» вирішили: мовляв, давайте «зекономимо» на дітях! Це рішення було прийнято з грубим порушенням регламенту міської ради. Воно не розглядалось на постійній депутатській комісії з питань гуманітарної політики (голова – М. Продан). Це питання стало несподіванкою як для колективів освітніх закладів, так і для батьків, які після зимових канікул довідаються про «сюрприз», який підготували їм Кабмін та ситуативна більшість в Івано-Франківській міській раді», – зокрема йдеться у зверненні.

Читайте також:  Українців арештували у Польщі за роботу на незаконній фабриці. Їм загрожує до 5 років ув’язнення

На мітингу-пікеті виступили депутати, представники батьківських комітетів, батьки школярів.

Нагадаємо, перед початком засідання третьої сесії Івано-Франківської міської ради активісти УКРОПу та батьки франківських школярів вимагали безкоштовного харчування в школах Івано-Франківська та закликали депутатів та міського голову знайти на це кошти в бюджеті міста.

Адже, за словами Олега Головенського, керівника Івано-Франківського міського осередку партії «Укроп», у Львові, Вінниці, Черкасах, у всій Закарпатській області та навіть у багатьох райцентрах Прикарпаття гроші на безкоштовне харчування учнів початкових класів знайшли. Натомість в Івано-Франківську – їх нема, ситуативна більшість в міськраді (БПП Солідарність, ВО Свобода, ВО Батьківщина) не знайша відносно невеликої суми в 9 мільйонів гривень, в той час як на збільшення Статутного фонду сумнозвісного монополіста КП монополіста«ЄРЦ» на 39 мільйонів гривень, які будуть бекзконтрольно для громади міста використовуватися підприємством, кошти знайшлись:

Боєць АТО Тарас Бугаєнко також закликав франківських депутатів і мера «схаменутись та зрозуміти, що харчування дітей це не те, на чому можна економити»: 

Депутат міської ради фракції «УКРОП», директор 18-ї школи Дмитро Чміль закликав ще раз переглянути можливість харчування дітей та знайти спосіб якщо не повної оплати з бюджету міста, то хоча б на умовах спів фінансування:

Фракція «Українського об’єднання патріотів УКРОП» обіцяє продовжити акції «ТАК безкоштовному харчуванню школярів 1-4 класів» біля шкіл та в центральній частині міста доки влада не почує батьків дітей та не перегляне своє рішення.

Нагадаємо, що народний депутат України Олександр Шевченко став ініціатором законопроекту, який покликаний повернути державне бюджетне фінансування школярів початкових класів.

Шукайте деталі в групі Facebook