facebook

Прикарпатська преса про навчання на голодний шлунок, протези зі сміття, контракт проти мобілізації та любощі по-франківськи

Огляд прикарпатської преси за період з 5-11 лютого 2016 року.

12714445_1066831716712546_1149988265_n


Репортер

Контракт проти мобілізації  В Україні на повну заговорили про чергову хвилю мобілізацію – вже сьому. Проте ані термінів, ані обсягів поки не оголошують. Натомість активно закликають до служби за контрактом, особливо тих, хто уже пройшов АТО. Мовляв, так виграють усі. Армія отримає підготовлені і свідомі кадри, контрактники – цілу низку бонусів, і не тільки грошових. Як же усе це виглядає на практиці?

Як крізь землю…Рідні Сергія Братівника із села Шешори Косівського району вже півроку шукають  його серед живих і мертвих. Він – боєць 14 бригади Володимиро-Волинської військової  частини 0259. Батька трьох маленьких дітей призвали на службу у лютому минулого року. Востаннє рідні чули його голос 12 серпня. Чоловік зник біля селища Сартана в районі Маріуполя.

Смерть на дорозі Ввечері 15 грудня минулого року 44-річний Орест Тимків їхав на автомобілі додому від батька. У селі Сваричів Рожнятівського району в його «Рено Кенго» врізався мікроавтобус «Фольксваген Транспортер», який їхав по зустрічній. Орест загинув. Водій буса, 42-річний віталій Якібчук, виявився п’яним. А далі почалися дивні нестиковки. Тепер Алла Тимків, вдова загиблого має серйозні підстави вважати, що людина, яка принесла в її сім’ю велико горе, може уникнути покарання. І, то виявляється, не вперше…

Сергій Притула: «На концерті одна вагітна так сміялася, щоїї одразу повезли в пологовий» Наступних вихідних, 13-14 лютого, у Франківську буде аж два дні неймовірного українського гумору від Сергія притули та його «Вар’яти-шоу». У розмові з «Репортером» відомий телеведучий розповів про те, чого чекати від них франківцям, як заробляє його семирічний син, звісно, про волонтерство та допомогу армії.

Читайте також:  Міністр освіти розповів про завершення навчального року в період воєнного стану

Пологи по-франківськи Минуло два тижні, як молода франківська мама Марія козакеви виклала у соцмережах фото «принад» обласного перинатального центру (ОПЦ), чим і наробила галасу. Від ОДА навіть скликали спецкомісію, аби дослідити ситуацію. Дослідили, склали кошторис на ремонт і навіть в одній із палат його вже розпочали. А «Репортер» вирішив, крім Марії Козакевич, поспілкуватися ще з трьома молодими мамами і не тільки з ними.

 

 

Галицький кореспондент

Апартаменти на воді  У незаконній забудові біля міського озера вже продали частину квартир. Попри те, що немає жодних дозвільних документців на будівництво на березі міського озера за адресою вул. Гетьмана Мазепи, 144, що поблизу ДТСААФу, житлова компанія «Прикарпаття і К» самовільно розпочала будівництво і продає квартири у незаконній забудові. Після втручання інспекції держархбудконтролю 3 лютого забудовник припинив будівельні роботи, не завершивши рити котлован.

Не все так ProZorrо  Українська держава, як і будь-яка інша, є великим покупцем. Усі державні установи і компанії щось закуповують: як прості товари та послуги – канцелярія, меблі, продукти харчування, так і складні – об’єкти нерухомості чи аудит. Ні для кого не секрет, що сфера державних закупівель багато років поспіль є головною корупційною годівницею українських чиновників. Так, щороку держава витрачає на закупівлв до 250 млрд. грн. і з них, за даними Мінекономіки, приблизно п’ята частина розкрадається.

Навчання на голодний шлунок 4 лютого у школах Івано-Франківська розпочався навчальний поцес після затяжних зимових канікул, зумовлених карантином , на учнів 1-4 класів та їхніх батьків очікували неприємні зміни: влада скасувала безплатне харчуваннядля початкової школи. Хтось із розумінням поставився до нововведення і мовчки витягнув із кишені визначену сумі. Інші нарікають на недоцільності економії на дітях, їхньому здоров’їта пропонують залишити все без змін. Ситуацію підігрівають і деякі політичні сили, що перейнялися проблемою шкільного харчування.

Читайте також:  “Припинити переслідування громадян”: Росія запропонувала Україні угоду

Вчинок за життя  7 лютого минув рік, як івано-франківський блогер Руслан Коцаба за гратами. Його звинувачують у зриві мобілізаціїта державній зраді. За рік у суді допитано понад 40 свідків, більшість з яких не мають до підсудного жодного стосунку. Зауважимо, що загалом прокуратура заявляла про 58 свідків, однак 22 січня відмовилася від допиту решти свідків, і суд перейшов до наступної стадії – допиту підсудного.

Гіпократи в камуфляжах Військовим лікарям на фронті часто доводиться працювати в екстремальних умовах. Іноді, аби урятувати чиєсь життя, відчайдухи в білих халатах зважуються діяти всупереч протоколу.

Протези зі сміття? Минулого року в україні розпочалась масова акція збору кришичок для протезів бійцям АТО. Вона набула широкого розмаху і знайшла підтримку майже у всіх містах. Не став винятком й Івано-Франківськ. У школах, вишах, різних установах, та навіть «білому будинку» активно збирають пластикові кришки для протезів.

Любощі по-франківськи Відомі прикарпатці міркують про кохання, романтику і пристрасть. Військові, освітяни, бізнесмени, політики, артисти – кожен тямить у кохання бодай дещицю. День Валентина чудовий привід поговорити про це, чи не так?

 

Галичина

Десять років – як десять заповідей Цього літа мине десять років Івано-Франківському РЦОЯО – структури, котра забезпечує організацію зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) по обидва боки Карпат, на Буковині і Тернополі.

Кохана, я їду, але все буде добре, обіцяю… Часто кажуть, що відстань руйнує кохання. Нині все більше українських родин та пар розділяють тисячі кілометрів . поки чоловіки воюють на сході україни, їхні дружини та кохані дівчата терпляче чекають на них у своїх мирних домівках, підтримують та моляться, щоб вони повернулися з пекла війни…

Читайте також:  “Це вам не Рошен продавати”: Зеленський виконав свою обіцянку. Відмовився від усього

Олександ Шевченко: Якщо міськрада не чує громаду, домагатимусь вирішення питання на державному рівні Нардеп від Івано-Франківщини став автором законопроектів щодо безплатного харчування школярів.

 

Західний кур’єр

Гроші люблять тишу Чи можуть корупційні скандали стати причиною відмови МВФ у кредитах? Чи зможе прожити без цього Україна?

Зникли безслідно Де шукати посилки, котрі не дійшли з-за кордону? Ще від 17 жовтня минулого року іванофранківець тарас очікує свого замовлення із Сполучених Штатів.

Прививати чи ні? В епіцентрі ризику – діти до 10 років. В останні дні січня в україні розпочалась третя хвиля вакцинації від полімієліту. Ледь вийшовши на навчання із зимових канікул, у поліклініках вишикувались черги до кабінетів щеплень…

Шукайте деталі в групі Facebook