facebook

Тільки за підтримки ЄС реформаторські сили в Україні можуть перемогти “стару банду”

Чим загрожує малодушна підтримка ЄС, можна побачити на прикладі Молдови, де нібито проєвропейська еліта виявилася причетна до корупційного скандалу. Незадоволене населення вийшло на вулиці, довіра до ЄС постраждала, а проросійські сили отримали вплив. Про це йдеться у статті швейцарського порталу Neue Zuercher Zeitung.


Втеча Януковоча два роки тому пробудила надію на новий початок в Україні. В особняку втікача, який тепер став відкритим Національним музеєм корупції, крім золотих батонів, активісти знайшли тисячі сторінок документів, які господар намагався знищити. Документи дістали з води і розмістили в Інтернеті, вони свідчили про багаторічну корупцію, з якою необхідно боротися.

Очікування від переходу до стандартів західного управління були високими. Нова українська влада обіцяла, зокрема, провести «деолігархізацію» країни.

Після двох років можна говорити лише про наполовину повну склянку. По крайній мірі, були обмежені джерела доходу і вплив олігархів. Процедура передачі держзамовлень зараз проводиться частково через інтернет-платформу Transparency International. Енергетична галузь стала більш прозорою; нове законодавство про фінансування партій, правила для політиків і посадових осіб високого рангу і створення двох нових органів по боротьбі з корупцією значно знижують ймовірність впливу на політику приватних суб’єктів.

З огляду на те, що ці зміни здійснювалися на тлі дорогої війни на Донбасі і глибокої рецесії, їх можна назвати вражаючим результатом.

Але зараз боротьба проти старих структур переходить у вирішальну фазу. Населення незадоволене тим, що реформи обходять стороною прокуратуру і судову систему. Це знаходить своє відображення в глибокій недовірі до політики.

У цілому, залишається неясним, чи стійкий прогрес, чи готове українське керівництво в своєму прагненні до реформ переходити на більш високий рівень. Особливо спірними є реформи в рамках Мінських домовленостей. Раніше пролунав важливий заклик до того, щоб «обидві сторони» конфлікту виконували свої зобов’язання. Але це дає змогу російській стороні виправдовувати постійне розпалювання війни не Донбасі. А надання окупованим сепаратистами регіонах особливого статусу в Конституції, стане справжньою «отрутою». У нинішній політичній ситуації український уряд рішуче виступає проти цього, адже таким чином воно підпише собі смертний вирок і спровокує політичний хаос.

Читайте також:  Конфіскації не уникнути! У Зеленського підготували доленосне рішення. Заберуть усе майно корупціонерів

Для ЄС і Заходу це означає наступне: по-перше, вони як і раніше повинні відповідати на російську риторику дипломатичною твердістю і санкціями. По-друге, вони повинні чинити політичний тиск на Україну, щоб вона виконала Мінські домовленості, наскільки це можливо. По-третє, шляхом активної підтримки українських реформ, вони повинні сприяти тому, щоб всі пункти угоди були реалізовані без подальшої дестабілізації.

На цьому вирішальному етапі процесу реформ, ЄС повинен бути готовий розширити свою підтримку. В рамках політики сусідства він повинен надати Україні більше фінансової підтримки, і контролювати правильне її використання, щоб заохочувати прогрес у реформах і ефективно штрафувати невдачі. Тільки так реформаторські сили отримають конкретні аргументи в боротьбі проти «старої банди».

Варто подумати про створення «Європейського фонду модернізації» для поліпшення інфраструктури в країні і адаптації українських підприємств до стандартів ЄС. Допомогти можуть доплати державному сектору, а також підтримка громадянського суспільства та незалежних ЗМІ. Країна потребує підтримки і в області політичного зближення. Поглиблена і всеосяжна угода про вільну торгівлю вже і без того має на увазі, що Україна буде виконувати більшу частину законодавства ЄС. Тому країні варто пообіцяти асоційоване членство після закінчення цього складного процесу.

Зараз Україна залежить від ЄС більше, ніж будь-коли. Чим загрожує малодушна підтримка, можна побачити на прикладі Республіки Молдова, де нібито проєвропейська еліта виявилася причетна до корупційного скандалу. Незадоволене населення вийшло на вулиці, довіра до ЄС постраждала, а проросійські сили отримали вплив.

Джерело – http://www.nzz.ch/meinung/kommentare/die-eu-muss-jetzt-liefern-1.18698266

Шукайте деталі в групі Facebook