facebook

Чи буде в Україні сланцевий газ?

Видобуток сланцевого газу в Україні повністю зупинений. Експерти пояснюють це кількома причинами, серед яких конфлікт на Донбасі. Відновити видобуток планують з 2020 року. Про це повідомляє



Deutsche Welle.

Ще кілька років тому навколо видобутку сланцевого газу в Україні вирували неабиякі пристрасті. Уряд підписав угоду зі світовими лідерами газовидобутку, екологи наголошували, що промисловий видобуток сланцевого газу згубить навколишнє середовище, а в Москві не приховували побоювання втратити один з найбільших ринків збуту російського газу. Тоді йшлося про два регіони в Україні, де, згідно з геологічними дослідженнями, є сланцевий газ.

Вихід інвесторів

Компанія Shell почала розвідувальне буріння на Юзівському родовищі площею майже вісім тисяч квадратних кілометрів та прогнозованою потужністю у чотири трильйони кубометрів сланцевого газу. У листопаді 2014 року Shell пробурила дві розвідувальні свердловини, але не змогла провести повноцінну розвідку родовища через воєнні дії на Донбасі.

Ще одне, Олеське родовище, площа якого перевищує шість тисяч квадратних кілометри, розташувалось на заході України в Львівській та Івано-Франківській областях. Його запаси оцінювали в 3-3,5 трильйона кубометрів газу.

У геологорозвідку та видобуток газу в цьому родовищі американська компанія Chevron мала намір вкласти більш ніж 10 мільярдів доларів. У листопаді 2013 року вона підписала договір з українською компанією “Надра Олеська”. Щоправда у грудні 2014 року Chevron вирішила вийти з України та остаточно закрила своє представництво у 2015 році.

Війна, анексія та відсутність реформ

Вихід Shell з України виглядає логічним на тлі воєнних дій на Донбасі. “Але рішення Chevron говорить про те, що інвестиційний клімат у країні – непривабливий”, – сказав в інтерв’ю DW директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський.

Війна на Донбасі заховала проекти “Укргазвидобування” з розробки ще одного альтернативного енергоносія – шахтного метану. А анексія Криму Росією унеможливлює видобуток газу на глибоководному Чорноморському шельфі. Цей проект мав намір реалізувати консорціум компаній Exxon Mobil, Shell, OMV та “Надра України”.

Світова тенденція

Призупинення проектів з видобутку сланцевого газу та інших важко видобувних видів енергоносіїв торік стала не лише українською, але й світовою тенденцією.

“Розвідування сланцевого газу й у нас, і в інших країнах світу була призупинена ще й тому, що при теперішній низькій ціні на традиційні нафту та газ видобуток сланцевого газу стає нерентабельним”, – сказав Валентин Землянський. На користь цього говорить і вихід Chevron не лише з українських, але й з польських проектів з розвідування родовищ сланцевого газу.

Комерційний директор британської JKX Oil & Gas, яка є материнською структурою “Полтавської газонафтової компанії”, Пилип Воробйов на прес-конференції у Києві 2 березня підтвердив, що вартість буріння свердловин для видобутку сланцевого газу в Техасі (США) складає 3,5 мільйона доларів, а в Україні – 15 мільйонів. При цьому, як зазначив на тій самій прес-конференції головний інженер “Сибнефти” Іскандер Діяшев, українська ресурсна база набагато краща за американську, однак продуктивність свердловин складає лише одну десяту від середньої в США.

Відкладено до 2020-х

Набагато привабливішими для іноземних інвесторів сьогодні є проекти реанімації виснажених родовищ традиційного газу в Україні, вважає президент українського Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар. “Уже є історія успіху низки компаній, котрі продемонстрували вражаючі результати. Наприклад, компанія “Укргазвидобування” вклала гроші в проекти свердловин глибокого буріння та отримала триразове збільшення видобутку газу із 0,5 мільярда до 1,5 мільярда кубометрів”, – сказав експерт.

За його словами, у Дніпровсько-Донецькому басейні сконцентровано чотири п’ятих усіх запасів газу України. Розробка закладень на великій глибині більш рентабельна та перспективна, ніж розвідування та подальша розробка родовищ сланцевого газу. “До сланцевого газу ми ще повернемося, коли відбудуться зміни у ціновій кон’юктурі на вуглеводневих ринках. Цього варто очікувати не раніше 2020-х років”, – прогнозує експерт.

Голова “Укргазвидобування” Олег Прохоренко в інтерв’ю українській пресі наголосив, що надія на розробку родовищ як традиційного, так і нетрадиційного газу в Україні з’явиться, коли ціна на паливо зросте до комерційно привабливого рівня.

За його словами, видобуток метану вугільних порід економічно доцільний за ціни вище 300 доларів за тисячу кубометрів. Сланцевий газ має економічну привабливість за ціни вище 265-365 доларів. А шельфовий газ – 180-260 доларів за тисячу кубометрів. “При цьому видобуток традиційного газу економічно вигідний вже за ціни в 150 доларів”, – наголосив Прохоренко.

Джерело – http://dw.com/p/1I8o8

Читайте також:  На Прикарпатті батьки морили голодом та споювали алкоголем свою трирічну дитину

Шукайте деталі в групі Facebook