facebook

Боротьба з корупцією на Прикарпатті та інших регіонах: за справу беруться активісти й журналісти

Як повідомляє



Deutsche Welle, у Києві представили відразу дві антикорупційні ініціативи. Громадські активісти сподіваються запобігти саботажу боротьби з корупцією.

Корупція в Україні перетікає з центрального на регіональний рівень, а корупціонери розробляють щораз нові схеми в обхід прозорих державних закупівель, заявили у четвер, 10 березня, на прес-конференції в Києві громадські активісти, що провадять антикорупційні розслідування. Перші результати таких розслідувань регіональних журналістів вже оприлюднені на Антикорупційному порталі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

“Голова Івано-Франківської обладміністрації майже за безцінь приватизував приміщення в центрі міста, а потім вигідно продав його за ринковою ціною. Це дуже типова схема, яку можна спостерігати ледь не в кожному місті”, – розповіла координаторка проекту Наталія Шило. Прикладом ще однієї типової корупційної проблеми вона назвала закупівлю лікарнею в місті Сквира Київської області ліків за бюджетні кошти, які потім перепродавали пацієнтам. Серед інших діянь головного лікаря активістка назвала використання бюджетного бензину для його приватного авто й завищення цін на ремонтні роботи. “І таких головних лікарів по Україні набереться до 500”, – сказала Шило.

Старі схеми

Директор з комунікації МЦПД Євген Духович додав до слів активістки, що на місцевому рівні після початку децентралізації зростає популярність корупційних схем ледь не в усіх закупівлях коштом місцевих бюджетів. “Наші кореспонденти виявили схему закупівлі українською електростанцією вугілля за завищеними цінами на суму 35 мільйонів гривень у шахти, що на окупованій території Донбасу”, – сказав Духович. Він вважає, що більшість таких схем на місцевому рівні з’явилися ще задовго до Майдану і навіть до приходу до влади екс-президента Януковича.

Активіст зазначив, що антикорупційний проект МЦПД надає регіональним журналістам майданчик для публікацій їхніх розслідувань. Духович повідомив, що за півроку регіональні журналісти розкрили зловживань на 65 мільйонів гривень і ці матеріали будуть офіційно передані до Національного антикорупційного бюро. Методична та грошова підтримка за цим проектом надається журналістам-антикорупціонерам у восьми областях України.

Нові корупційні механізми

А от правозахисна організація “Права людини” вирішила зосередити свою увагу на Київській області. Вона оголосила старт інтернет-проекту “Протидія застосуванню корупційних схем в Київській області”. Під час презентації проекту керівник відділу боротьби з корупцією Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський зазначив, що нині в Україні “майже відсутні” державні органи, що могли би захистити учасників конкурсів з державних закупівель.

Тим часом, за словами експерта, корупціонери вдаються до нових схем уникнення прозорих тендерів. Серед них він назвав застосування паралельних електронних систем проведення аукціонів. “У Білій Церкві управління комунального господарства розробило власний сайт для аукціонів, який вони цілковито контролюють”, – сказав Каневський. Ще однією схемою, якою, за словами експерта, активно користувалися дочірні підприємства Укрзалізниці, стало оголошення тендерів звечора на ранок наступного дня. “На такі конкурси приходять лише ті бізнесмени, які були заздалегідь про нього повідомлені”, – зазначив аналітик.

Каневський вважає, що організатори корупційних схем намагаються використати для своїх незаконних оборудок навіть державну систему електронних торгів “ProZorro”. “Це штучне допущення помилок, спотворення інформації чи термінів аукціонів із тим, аби скасовувати результати торгів доти, доки угода буде підписана лише з тими учасниками аукціонів, з якими потрібно”, – сказав Каневський. Найбільш вигадливою він вважає схему свідомого внесення місцевими можновладцями заздалегідь дискримінаційних умов участі в аукціоні, що не дозволяють перемогти неспорідненим із владою бізнесменам.

Прогнози швидких змін на краще

Євген Духович поскаржився на байдужість до зібраної журналістами його проекту антикорупційної інформації з боку Національного антикорупційного бюро України. Натомість Гліб Каневський вважає, що центральна влада щиро прагне посилення антикорупційної політики. “Зараз вже є політична воля боротися з такими зловживаннями, і завдання журналістів і експертів полягає у виявленні таких випадків та в тому, щоб повідомляти міністерство економіки, аби їх вчасно припиняли”, – заявив Каневський. Він впевнений, що ринок державних закупівель в Україні буде швидко змінюватись і вже 2017 року “Україна стане взірцем для сусідніх країн з впровадження цієї реформи”.

Голова правління організації “Права людини” Віталій Дроботун на спільній з Канвеським прес-конференції, додав до цього, що інформація про типові корупційні схеми регулярно публікуватиметься на спеціальному сайті. А бізнесменам, які потребуватимуть юридичної консультації, надаватиметься безкоштовна правова допомога. “Ми допомагатимемо людям відстоювати свої права і протидіяти корупційним схемам, через які кошти платників податків ідуть у кишені нечесних людей”, – сказав Добротун.

Джерело – http://dw.com/p/1IBK5

Читайте також:  Патрульні повернули іноземній студентці втрачений телефон

Шукайте деталі в групі Facebook