facebook

Адвокат Савченко: Історія з фейковим листом – операція спецслужб Росії

Марк Фейгін розповів DW про деталі загадкової історії з підробленим листом Петра Порошенка та “зверненням Надії Савченко”, де вона ніби готова визнати свою “провину”.

10 березня українська льотчиця Надія Савченко,



яку в Росії звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів на Сході України, припинила сухе голодування. Однією з головних причин цього став лист із відповідним закликом, написаний від імені президента України Петра Порошенка. Але пізніше вияснилося, що лист виявився підробкою, за якою стоять відомі російські пранкери (так звані “телефонні хулігани”, які здійснюють анонімні дзвінки, аби спровокувати бурхливу реакцію співрозмовника. – Ред.) У цей же день вони виклали в YouTube запис своїх телефонних розмов з адвокатом Савченко Марком Фейгіним.

В одній із бесід пранкер, який представився чиновником з адміністрації президента України, обговорював з Фейгіним можливість визнання українською льотчицею своєї провини. Як наслідок у мережі з’явився друкований текст “звернення Надії Савченко”, у якому вона нібито висловлює готовність піти на такий крок, якщо її в обмін на це відпустять на батьківщину. Про обставини цієї заплутаної історії DW поговорила з адвокатом української льотчиці Марком Фейгіним.

DW: На Вашу думку, для чого це було організовано, і хто за цим стоїть?

Марк Фейгін: Я можу відповідно заявити, що пранкери – це лише фасад дуже серйозної, масштабної спецоперації, проведеної спецслужбами, Кремлем щодо Савченко та її захисту. Головний об’єкт (спецоперації. – Ред.) – це сама Савченко і її голодування. Це було потрібно для дифамації її образу як української героїні, невинної людини. Такої людини, якою вона постала у своєму останньому виступі. З точки зору Кремля, таку людину не можна героїзувати, її потрібно принизити, образити, показати, що вона не голодує, а легко ставиться до цього – то голодує, то ні – під впливом навіть фейкових приводів. Перетворити героїчний образ, який склався, у нікчемність – ось таке завдання. Були й побічні цілі – продемонструвати ще, що і адвокат, і консули ніякі, і Порошенко сам по собі фейковий.

Чому я говорю так упевнено? Вчора я чекав півдня, щоб отримати додаткову інформацію про цю ситуацію. Зараз у мене вже є дані щодо того, як у зв’язку з цією історією велося зовнішнє спостереження за адвокатами, чиновниками, родичами, як прослуховувалися телефони, як маневрувалася ситуація з передачею цієї чернетки (йдеться про підроблений лист від імені Порошенка. – Ред.). Вся “начинка” відповідала великій, масштабній операції.

У викладеному в мережу записі телефонних розмов Вас нібито просять вмовити Надію Савченко визнати свою провину за особливих умов. Можете детальніше розповісти про цей аспект історії?

У цьому фальшивому записі є нарізка, із якої прибрано всі найважливіші частини. Мені запропонували чернетку (так званого “звернення Надії Савченко”. – Ред.) та хотіли дізнатися, що Надія думає на випадок того, якщо заради обміну Кремль вимагатиме від неї якоїсь форми визнання обвинувального вироку, якщо такий буде. Після виходу із в’язниці (після зустрічі з Савченко. – Ред.) я їм сказав, що Надія не хоче думати про це і відповіла “…” (нецензурне слово із трьох літер. – Ред.), що й написала на тому папері. Я сказав, що протягом тижня буду з нею про це говорити, але поки що відповідь така.

Ви вже розмовляли з Надією Савченко після того, як з’ясувалося, що лист Порошенка виявився фейком? Як вона відреагувала?

Поки що ні. Після цієї історії у неї вже були представники консульства, вони напевно все показали і розказали. Я поки не знаю, як вона відреагувала. У понеділок я чи Полозов будемо в неї, у деталях покажемо всі публікації та все серйозно обговоримо. Я можу передбачити її реакцію – вона може обуритися, але не надасть цьому такого серйозного значення, якого надали зовні. Я би сказав, у неї дещо більш правильне, пряме сприйняття світу.

Чи вбачаєте Ви якісь плюси у всій цій історії?

Єдина цінність цієї історії полягає в тому, що люди поступово зрозуміють, під яким тиском перебуваємо ми, захисники Савченко. І сама вона, звичайно, – це навіть не обговорюється, вона сидить у в’язниці, це непорівнювані речі. Мені важливо, щоб усі зрозуміли, під яким пресом, тиском Кремля ми перебуваємо, та яких зусиль коштує боротьба у цій справі за невинуватість своєї підзахисної.

Джерело – http://dw.com/p/1IBjN

Читайте також:  У Раді хочуть заборонити неповнолітнім купувати ліки

Шукайте деталі в групі Facebook