facebook

У християн східного обряду почався Великий піст

Із сьогоднішнього дня, 14 березня, у православних та греко-католиків розпочався Великий піст.

images3353_5eca7

Зазначимо, що Великий піст – це найдовший і найсуворіший з чотирьох багатоденних постів, встановлених Церквою. Його тривалість становить 7 тижнів (40 днів триває підготовка до нагадування про страждання Ісуса Христа і останній тиждень – Страсний). Завершується період утримання від їжі та розваг Великоднем – святкуванням Світлого Христового Воскресіння, яке цього року припадає на 1 травня.

Нагадаємо, згідно з церковним статутом, заборонено вживати під час Великого посту м’ясні страви, рибу, молоко, сир та яйця. Послаблення щодо режиму харчування допустимі для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних жінок та молодих матерів. На інший режим харчування можуть розраховувати також ті, хто вибрався в подорож.

Також священики зазначають, що формальне дотримання вимог щодо споживання їжі і утримання від розваг не є головним сенсом Великого посту. Піст – це, насамперед, період покаяння, примирення з Богом та роботи над власним духовним зростанням, наголошують священнослужителі. Тому церква радить



у цей час більше уваги приділяти молитві, читанню Святого письма, відвідуванню богослужінь і справам милосердя.

“Хоч наші часи принесли багато змін щодо церковних законів, традиції й дисципліни, все-таки й сьогодні час Чотиридесятниці (40 днів передвеликодного посту – ред.) має своє велике значення для нашого духовного життя. Може, сьогодні через різні причини ми не можемо так строго постити, як постили колись наші предки, але й сьогодні над нами тяжить обов’язок духовного посту, боротьби з нашими гріхами і злими нахилами, обов’язок молитви, практики чеснот та добрих діл. І якраз ця наша духовна обнова є властивою і найважливішою метою святого Великого посту”, – зазначають отці Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

Джерело: kurs.if.ua

Читайте також:  Про Великий піст

Шукайте деталі в групі Facebook