facebook

Скільки років франківцям треба відкладати, щоб придбати найдешевшу квартиру?

Скільки років накопичувати гроші на найдешевшу квартиру в Івано-Франківську?

images (19)

Експерти відштовхнулася від середньостатистичної зарплати іванофранківця і дізналася, скільки років треба збирати гроші для придбання однокімнатної квартири. Кожного року з Дня проголошення Незалежності України ціни на житло в Івано-Франківську та в Україні поступово підвищувалися. В 90-х власну квартиру можна було придбати за кілька тисяч доларів. Сьогодні ж ця сума збільшилась в десятки разів.



Наразі, за один квадратний метр в новобудові франківцю необхідно викласти близько від 8 до 12 тисяч гривень і ціна постійно зростає, пишуть Версії з посиланням на Побудовано в Івано-Франківську.

На вторинному ринку ціни нижчі, але і ризиків «нарватися» на махінації більше. Тут за один квадратний метр житла необхідно буде викласти близько від 6 до 8 тисяч гривень в залежності від району розташування житла та необхідності проведення ремонтних робіт.

Найдешевша 1-кімнатна квартира в Івано-Франківську коштує 300 – 350 тисяч гривень, 2-кімнатна – 450 – 550 тисяч гривень, 3-кімнатна – 700 тисяч гривень і вище. Ціни на будинки в приватному секторі стартують від 1 мільйона гривень.

Згідно статистичних даних, розмір середньої місячної заробітньої плати в Івано-Франківську складає близько 3400 гривень. Тому середньостатистичній людині треба більше 7 років відкладати увесь свій заробіток на купівлю житла.

Мінімум 2 000 гривень на місяць середньостатистична сім’я витрачає на харчування. Оренда квартири на вторинному ринку – мінімум 1300 гривень. Близько 700 гривень щомісяця – комунальні послуги. Так сім’я з доходом в 7 тисяч гривень може відкласти на придбання квартири 2 тисячі гривень в місяць. Таким чином, відкладати прийдеться 12,5 років.

Звичайно, цифри і розрахунки дуже приблизні, бо не враховуються інші повсякденні витрати. А постійна інфляція і здешевлення гривні по-відношенню до долара США узагалі розтягує збір грошей на квартиру до позначки у 20 років.

Читайте також:  – Мамо, та ви що? Як ми будемо жити? Повернення додому обернулось жaхом. З життя заробітчанки

Джерело: versii.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook