facebook

Розшифровано «чорний ящик» Boeing, що розбився в Ростові

large (12)



Після розшифровки самописів Boeing 737-800 компанії Flydubai, що розбився в аеропорту Ростова-на-Дону, домінуючою в розслідуванні стала версія про помилку пілотів. Про це пише “Комерсант”.При спробі підняти літак після невдалого заходу на посадку льотчик-пілот, очевидно, надто сильно задер ніс машини, забезпечивши таким чином втрату нею швидкості й звалювання. У кабіні через це виник конфлікт: напарник кричав пілотові: “Куди летиш? Стояти!”, однак, всієї його спроби “перетягнути” штурвал лише погіршили ситуацію.За даними видання, роблячи 19 березня вранці уже другу за рахунком спробу приземлитися в аеропорті Ростова-на-Дону, екіпаж рейса FZ981 був змушений знову відмовитися від посадки. Обидва заходи пілоти, за даними самописів, робили в автоматичному режимі, і щоразу їм заважали погодні умови. Справа в тому, що через шквалистий вітер, що постійно змінював напрямок, погано працював так званий автомат тяги Boeing, що забезпечує рух літака по заданій траєкторії зниження або підйому в режимі автопілоту.

З урахуванням цієї обставини йти на чергове коло екіпаж вирішив уже в ручному режимі. Перебуваючи на висоті близько 270 м і не долетівши при цьому близько 6 км до злітно-посадкової смуги, один із льотчиків нажав клавішу TOGA (Take off. Go around), що задає машині команду для виходу на друге коло, і відключив автопілот, взявши управління машиною на себе. У наступному підйомі пілотам потрібно було вже самостійно задавати тангаж, або кут нахилу носа літака, орієнтуючись на так звані директорні стрілки на приладі.

Однак екіпаж, як гадають експерти, не врахував специфіку переходу Boeing 737 з режиму посадки в режим набору висоти.

Пілоти Flydubai, як вважають експерти, через втому або відсутність досвіду цей мимовільний маневр лайнера не розпізнали. Коли ж швидкість літака, що вийшов на закритичні кути атаки, почала стрімко падати, у кабіні стався конфлікт. Льотчик, продовжуючи підйом, спробував набрати швидкість, збільшивши режим роботи двигунів до злітного. Його напарник вважав, що насамперед слід опустити ніс Boeing. Він кричав до партнера “Стій. Куди? Стояти! Стояти!” і одночасно намагався припинити набір висоти, відштовхуючи від себе свій штурвал. У результаті управління літаком, як кажуть фахівці, розірвалося: у бортовий комп’ютер Boeing стали надходити електричні імпульси від всіх маніпуляцій, які виконували пілоти на обох штурвалах, які в штатному режимі працюють синхронно. Екіпаж погодив свої дії тільки тоді, коли обидва пілоти відчули негативні перевантаження – відчуття людини, наприклад, у падаючому ліфті. Однак на цей час було вже пізно – некерований Boeing, на борту якого були 62 людини, зі швидкістю 325 км/година й під кутом близько 45 градусів нісся до землі. В ті кілька секунд, що залишилися до зіткнення, обидва пілоти лише кричали від жаху й розпачу.

Читайте також:  У Хорватії польський автобус потрапив у ДТП: загинули 11 паломників

Розпізнати за записом переговорів у кабіні, хто з льотчиків зробив фатальну помилку, а хто намагався її виправити, фахівці поки не можуть. Справа в тому, що у своєму останньому короткому діалозі пілоти не згадують посад або імен один одного, а тембри й інтонації їхніх голосів виявилися дивним образом схожими. У розслідувачів навіть склалося враження, що говорить одна людина. Фахівці думають, що для ідентифікації членів екіпажу по аудіозапису доведеться залучати людей, які близько знали льотчиків, колег або навіть їхніх родичів.

Нагадаємо, 19 березня вночі на території аеропорту Ростова-на-Дону при повторному заході на посадку зазнав катастрофи літак Boing 737-800, що летів з Дубая в Ростові-на-Доні. Ніхто з екіпажу й пасажирів не вижив, в тому числі загинули 8 українців.

Джерело: http://ukranews.com

Шукайте деталі в групі Facebook