facebook

Рада розширила заборону на російські фільми в Україні

Заборона відтепер поширюватиметься і на фільми, показані після 1 січня 2014 року.

56fa957656640


Верховна Рада України (ВРУ) внесла зміни до закону “Про кінематографію”, якими заборонила демонстрацію російських фільмів, не лише знятих після 1 січня 2014 р., але й показаних після цієї дати. За відповідний законопроект № 3359 “Про внесення змін до закону України “Про кінематографію” (щодо фільмів держави-агресора)” за основу та в цілому проголосували 237 народних депутатів.

Так, стаття 15-1 закону “Про кінематографію” передбачає, що заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 р.

“Працівники індустрії зазначають, що процес виробництва фільму є дуже довготривалим, в жодному нормативно-правовому акті не визначено, коли фільм вважається “виробленим”. Крім того, перевірити момент завершення виробництва практично неможливо – виробник може підготувати будь-які документи, які будуть підтверджувати, що фільм вироблений в будь-якому “потрібному” році. Водночас у титрах фільму відповідно до законодавства зазначається рік першого опублікування (оприлюднення) твору. Тому зазначені зміни спрямовані на приведення норм у відповідність з традиційним в авторському праві підходом до ідентифікації “віку” фільму”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту № 3359.
У зв’язку з цим даний законопроект уточнює положення статті 15-1 вищезгаданого закону та поширює норму про заборону трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, на фільми, вироблені після 1 січня 2014 р. та (або) вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 р.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України уповноважив Державне агентство з питань кіно забороняти показ фільмів за участю акторів, визнаних персонами нон грата в Україні.

Читайте також:  Савченко хоче помирити Київ з «ЛДНР», а ватажків терористів зробити депутатами ВРУ

Джерело: http://ua.112.ua

Шукайте деталі в групі Facebook