facebook

“Навіщо мавпі паспорт, якщо вона у клітці?” або “РаSSєя не готова виконувати Мінські угоди!”

У квітні починається масова видача “аусвайсів” так званої “Донєцкой народной рєспублікі”. Перші 100 таких ідентифікаторів причетності до сепаратистсько-терористичних формувань були видані ще



16 березня.

Вожак “ДНР” Олександр Захарченко, отримав першим “бумажку ДНР”, як він назвав її 19 листопада 2015, сказавши, що на неї “тратіть мілліони дєнєг нєцелєсообразно”.

Тепер же він заявив, що це – “важливий крок на шляху державного будівництва”, який “слугуватиме утвердженню і формалізації окремого статусу” самопроголошеної “рєспублікі”.

Політика «руSSо-паспортизації», яка націлена на підтримку сепаратизму та територіальних імперських амбіцій Кремля вже випробовувалось упродовж майже двох десятиліть – починаючи з Придністров’я і закінчуючи Кримом.

Паспорти з двохголовим півнем також щедро роздавалося Москвою руськомовним сепаратистським меншинам Абхазії та Південної Осетії. До чого це призвело – відомо: коли значна кількість жителів сусідніх країн отримувала громадянство РаSSєї, Кремль починав їх “захищати”, що закінчувалося анексією або навіть і відкритою військовою окупацією територій суверенних держав.

У квітні 2014 року, відразу після анексії Криму, процедура «руSSо-паспортизації» була спрощена додатково – після внесення змін у законодавство про громадянство. Завдяки нововведенням російське громадянство можуть отримати громадяни інших держав, а також особи без громадянства, які є носіями російської мови та нащадками жителів РаSSєйської імперії або Радянського Союзу.

У “ДНР” видача “паспортів” нагадує схожі практики в Абхазії, Південній Осетії і Придністров’ї. Проте оскільки ці території не визнані на міжнародному рівні, місцеві паспорти не можна було використовувати, наприклад, для поїздок за кордон. У результаті переважна більшість населення Абхазії та Південної Осетії, а також значне число жителів Придністров’я, отримали російські паспорти.

У день оголошення про запуск процедури “паспортизації” Захарченко заявив, що цей “паспорт” знадобиться для участі в запланованих місцевих виборах.Тим не менш, ще в серпні 2015 року він заявляв, що спочатку потрібно дочекатися міжнародного визнання “ДНР” хоча б у країнах, «дружніх республіці». До тих пір видача паспортів – марна «витрата ресурсів», говорив Захарченко.

Станом на сьогоднішній день “ДНР” ніхто так і не визнав, за винятком Південної Осетії. Хоча ні російські паспорти, ні паспорти “ДНР” не легітимізують самопроголошені республіки в очах міжнародного співтовариства, це небезпечні тенденції. “Паспортизація” Донбасу підтверджує, що РаSSєя не готова виконувати Мінські угоди та продовжує підривати територіальну цілісність України.

Джерела:

– http://dan-news.info/politics/v-donecke-nachalas-vydacha-pasportov-respublikanskogo-obrazca-pervyj-dokument-poluchil-glava-dnr.html

– http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/separatists-launch-new-passportization-strategy-in-eastern-ukraine

Читайте також:  Відключення газу в Макіївці: ДНР говорить про диверсію

Шукайте деталі в групі Facebook