facebook

“Новая газета”: коли російський чиновник називає окуповані території “ДНР-ЛНР” просто “районами України”, чи означає це, що “зимі кінець”?

Починаючи з вересня минулого року багато масковськіх ЗМІ стали оплакувати Україну, яка, за їхніми прогнозами, не повинна була пережити зиму



. Але Україна вистояла!!!

Кремлівські “експерти” малювали діаграми – як змінювалася динаміка ціни на газ залежно від теплоти відносин Москви з Києвом. Змагалися в описі фатальних наслідків розриву. Цитували представників «Газпрому». Кепкували з приводу прем’єра Яценюка, який заявив було, що країна в змозі обійтися і без російського палива – тільки за рахунок реверсу з Європи та збільшення обсягів власного видобутку.

Перспективу “кошмару” крижаних батарей у багатоповерхівках, де мешканцям доведеться рубати меблі на дрова для буржуйок, доповнювали жахами повної темряви в містах і селах …

Без вугілля Донбасу, охоплених боями, світло для України ось-ось могло стати розкішшю – на вугіллі працює 42% енергетики країни . Коментар з такого приводу взяли навіть у «прем’єра» невизнаної «ДНР» Захарченко. Він солідно погодився з найгіршими прогнозами. «ДНРовскій» профільний “міністр” похвалився, що особисто провів у Москві, «на найвищому рівні», переговори щодо опалювального сезону в регіоні. Колегу доповнив «міністр держбезпеки ДНР», який повідомив про якусь «окрему гілку, по якій нам гарантували надходження газу». Але після визнання – «про ціну на російський газ для ДНР і ЛНР говорити рано, вона поки обговорюється» – цього держдіяча на делікатні теми більше не розпитували.

У грудні 2014 року представниками Росії, України та ЄС було підписано так званий «зимовий пакет» умов поставок і транзиту газу – компромісне рішення для всіх сторін. Паралельно офіційний Київ оголосив про режим жорсткої економії. Тоді ж, у грудні, НАЕК «Укренерго» ввела віялові відключення світла. По кілька годин на день стали сидіти потемки в Чернігівській, Хмельницькій, Харківській, Тернопільській, Полтавській областях, далі скрізь. Графік не витримувався. «Темні часи» ставали все довшими, хоча відключення електроенергії стосувалися тільки побутових споживачів.

Читайте також:  Місцеві вибори, зменшення кількості депутатів і зміна Конституції: ЗМІ дізналися про грандіозні плани в перший день ВРУ

Днями Порошенко в ефірі Першого національного каналу дав зрозуміти – в збитку залишилися ті, хто пробував шантажувати і лякати Україну: «Ми пережили зиму, ми закупили (в Росії) тільки два мільярди кубів газу. Остання закупівля – нижче 300 доларів, і врешті-решт це призвело до того, що РФ була змушена зробити заявку на збільшення на 68% обсягу прокачування, що обвалило ринок газу. І сьогодні ми будемо купувати газ по 245 доларів, по реверсу».

Саме про це в Європі говорив прем’єр Яценюк: “Не замерзли взимку і жителі Донбасу. На початку зими газ і електрику їм поставляла «кривава хунта». А з середини лютого постачання палива став здійснювати «Газпром», проте рахунок виставив Україні”.

Мабуть, саме цей трюк мали на увазі «міністри» сепаратистів, коли хвалилися журналістам своїми успіхами на переговорній ниві з Москвою.

На початку березня в Брюсселі знову зібрали тристоронні переговори по газу. Прес-служба «Нафтогазу» повідомила: прийнято рішення про те, що українська сторона буде платити «Газпрому» тільки за ті обсяги палива, які пройшли через узгоджені з державним холдингом пункти прийому.

Присутній на переговорах міністр енергетики РФ Олександр Новак дав слідом інтерв’ю агентству «Рейтер»: «Ми вважаємо, що поставки через газовимірювальні станції на Донбасі нічим не відрізняються від того, що йде через інші газорозподільні станції, – зрештою споживачами є райони України» .

Коли високопоставлений російський чиновник називає самопроголошені «ДНР» з «ЛНР» просто «районами України», чи означає це, що ЗИМІ – КІНЕЦЬ?
Джерело – http://novayagazeta.livejournal.com/2920904.html

Шукайте деталі в групі Facebook