facebook

Звіти про воєнні злочини РаSSєї передадуть до Міжнародного суду в Гаазі (ФОТО +18)

“Сам по собі звіт є шокуючим. Він про тортури, про вбивства, про знущання над людьми”, – на конференції, яка відбулася 5 квітня в Європейському парламенті представили звіти «Російські воєнні злочини на Сході України» і «28 заручників Кремля», – повідомляє RadioSvoboda.

Матеріали є результатом спільної роботи правозахисників, української місії в Європейському союзі та депутатів Європарламенту. Фахівці збирали інформацію з першоджерел і розмовляли зі свідками.


Розповісти про ситуацію на Донбасі до Брюсселя приїхали не лише правозахисники, але і постраждалі.

«Сам по собі звіт є шокуючим. Він про тортури, про вбивства, про знущання над людьми. Жінка, що свідчила тут сьогодні ввечері, не була б тут, якби її не сфотографували два британських журналісти. Вони таким чином врятували їй життя», – каже депутат Європейського парламенту Марк Демесмакер.

За його словами, такі злочини не можуть залишатися без кари. Демесмакер пропонує, щоб представлені доповіді стали підставою для початку розслідування Міжнародним кримінальним судом.

У звіті «28 заручників Кремля» правозахисники зібрали історії українців, що із політичних мотивів були ув’язнені у росії та анексованому Криму.

Окрім української громадянки Надії Савченко, у російських в’язницях перебувають десятки інших громадян України.

«Єдина їхня провина – вони опинилися у неправильному місці у неправильний час», – каже голова фундації «Відкритий діалог» Людмила Козловська. – Один з в’язнів – 74-річний чоловік, який спілкувався із членами своєї родини з України. Це була єдина його провина. Але його відправили у так званий «Новий ГУЛАГ».

Правозахисники наголошують, що до ув’язнених громадян України застосовують тортури, часто не надають доступу до медичної допомоги та адвокатської підтримки. Їм також не дозволяють спілкуватися з родичами.

Після слухань у Європарламенті, обидва звіти представлять у національних парламентах низки європейських держав. Також планують передати доповіді до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/news/27656592.html

Читайте також:  Історії з АТО. Олег Бас про «Нічних тіней» і те, як «лікував» сепаратистів

Шукайте деталі в групі Facebook