facebook

В Івано-Франківську презентували фільм про підпілля та легалізацію УГКЦ “Ті, що вірні”

В Івано-Франківську, у кінотеатрі “Космос”, відбувся прем’єрний показ нового документального фільму “Живого ТБ” під назвою “Ті, що вірні”. Документальна стрічка розповідає про вихід Української Греко-Католицької Церкви з підпілля після насильної ліквідації у 1946 році.

qbz0ayrun_i

На прем’єру стрічки зібралось чимало містян, духовенства на чолі з Архієпископом і Митрополитом Кир Володимиром та Єпископом помічником Преосвященним Владикою Йосафатом, інформує прес-служба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

Режисер фільму Валентин Дігтяренко



, який є також автором фільму “Капелани”.

“Ті, що вірні” – історія про те, як існувала Українська Греко-Католицька Церква в підпіллі після її насильницької ліквідації у 1946 році. Підпілля пережило Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році. Її вірні зберігали відданість УГКЦ протягом 43 років.

Валентин Дігтяренко, розповідаючи про роботу над фільмом, відзначив, що творці спершу передивлялися архівні відео, а потім почали шукати людей, які на тому відео були. Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їхні долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

Презентуючи стрічку “Ті, що вірні”, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський відзначив, що люди з часів підпілля дали нам свідчення живої віри, якої нам сьогодні потрібно. Поділився Владика і своїми спогадами, адже ще будучи молодим священиком брав активну участь в процесі легалізації УГКЦ.

“Я особисто пам’ятаю єпископів, які десь мене надихнули: це і Владика Павло Василик, і наш Франківський Архієрей Владика Софрон Дмитерко, – пригадав Кир Володимир. – Сьогодні це є перемога їхня, наша і цілої України. Вони вистояли, не маючи ні зброї, ні підтримки, але маючи ту найбільшу зброю – молитву. Це є прикладом також і нам сьогодні, щоб ми пам’ятали, що наша найбільша зброя – це молитва”, – наголосив Митрополит Володимир.

На завершення перегляду Предстоятель Івано-Франківської Архієпархії подякував усім, хто працював над фільмом, та відзначив його важливість не лише для сьогоднішнього, але й для майбутніх поколінь.

Читайте також:  Історичне рішення: УГКЦ оголосила про перехід на новий календар

Далі стрічка помандрує до Львова.

Джерело: http://kurs.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook