facebook

Прикарпатець будує унікальний екологічний дім.логічний дім

Майстер художньої обробки металу Василь Демків з Чернієва, що під Франківськом, будує екологічний дім з соломи.

Василь Демків розповів, що ідея екодому з’явилася разом з бажанням побудувати оселю для своєї сім’ї.

151-e1460645161600


Чоловік переконаний, що, збудувати бюджетний та екологічний дім цілком можливо. З однодумцями він намагається максимально здешевити всі процеси. Панелі з житньої соломи, дерево та глина – основні матеріали для будинку. Крім того, намагаються максимально залучати місцевих фахівців, щоб нічого не замовляти з-за закордону. Це теж значно зменшить вартість.

“Скільки насправді потрібно людині простору в будинку, щоб відчувати себе комфортно та не обслуговувати зайві метри? – каже він. – У нас у Чернієві багато великих особняків порожні, а сім’я живе в маленькій літній кухні поруч… Ці хороми уже не приносять людям радості, вони стали тягарем. Опалення, прибирання, ремонт вимагають значних витрат і часу”.

Екологічний будинок, над яким працює Василь Демків, буде теплим і не шкідливим. Тут йдеться не лише про шкідливість будматеріалів, а й про потребу витрачати природний ресурс на обігрів. Навіть дерев’яний будинок зі зрубу нині не вважають екологічним. Якщо будувати лише такі будинки, ми згодом винищимо весь ліс. І на обігрів потрібно багато ресурсу.

“Тепер у світі створюють енергопасивні та плюсові будинки. Перший майже не треба опалювати, а другий ще й може виробляти тепло. У таких будинках звично встановлюють сонячні панелі, колектори, використовують дощову воду. Якби в Європі побачили, як ми марнуємо питну воду, підвісили б нас на першій смереці, – жартує Василь. – Ми з друзями розробили проект незалежного будинку з окремим двориком, який забезпечуватиме людину без будь-яких централізованих постачальників. Там буде і світло, і вода. Найголовніше, щоб дім був теплим і не забруднював навколишнє середовище. На Франківщині люди вже починають розуміти, що інвестиції потрібно вкладати не в опалення, а в утеплення: чим тепліший будинок, тим менше треба палити”.

Василь Демків з друзями розробили два будиночки – двомодульний і тримодульний. Їх спершу створюють в цеху, а потім із модулів-секцій складають уже на будмайданчику. Над модулем працюють і сантехніки, і електрики. На ділянку його привозять вже готовим. На Прикарпатті проект панельного модульного екобудинку реалізовують вперше.

Читайте також:  Масштабні повені в Україні: на Прикарпатті розгорівся скандал через виплати постраждалим

Джерело: kurs.if.ua

 

Шукайте деталі в групі Facebook