facebook

Групу «1+1» у Білорусі роздягли і обшукали: за сюжет про Лукашенка

Знімальну групу каналу «1+1» кілька годин без пояснень обшукували білоруські митники: машину розібрали по частинах, журналістів змусили роздягнутися до нижньої білизни, обшукали їх особисті речі та відмовили у дзвінку до МЗС.



1

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів журналіст Євген Плінський.

За його словами, це відбувалося попри те, що знімальна група була офіційно акредитована в Білорусі. Журналісти підозрюють: усе через відеосюжет про життя «сучасної Білорусі та Батькино лібералізації».

«Хто б міг подумати, що моє відрядження з Владиславом Плешаковим у Білорусь закінчиться тим, що при виїзді з Республіки нас затримають на митниці, автомобіль заженуть у бокс і розберуть на гвинтики, а нас з Владом, за особливим розпорядженням з Мінська, роздягнуть до трусів і вимагатимуть добровільно віддати відзнятий матеріал, при цьому відмовивши у можливості зателефонувати навіть до МЗС Білорусі», – розповів Плінський.

Інцидент з білоруськими прикордонниками стався на пункті пропуску «Нова Гута», через який журналісти поверталися з 5-денного відрядження, присвяченого темі впливу Чорнобильської катастрофи на частину білоруської території. Там їх пропустили через митний контроль, але на паспортному контролі журналістів затримали і, після годинного очікування, заявили про анулювання митного оформлення та направили на поглиблений митний огляд.

Прикордонники влаштували детальний огляд автомобіля, чи не розібравши його на гайки, порпалися в особистих речах і документах працівників ЗМІ і вимагали віддати відзнятий матеріал. Коли ж ті не погодилися, роздягли їх до нижньої білизни. Зробити дзвінок до МЗС РБ не дозволяли. Свої імена прикордонники не називали, а на всі запитання відповідали, що діють в рамках закону.

«В результаті особистого огляду Плінського Євгена були досліджені натільна майка, спортивні штани, светр, куртка, шкарпетки, кросівки, шорти, відкриті ділянки тіла і закриті ділянки тіла (під нижньою білизною). В результаті огляду товарів, обмежених або заборонених для вивезення на територію ЄЕС, не виявлено», – йдеться в акті обшуку гомельської митниці, який надали для підпису українцям.

Читайте також:  Ціна зради: стало відомо скільки заробляє Ані Лорак на концертах в Росії

«За весь цей час жодна людина не пояснила нам причину того, що відбувається, не представилася і не назвала своєї посади, все тільки в’їдливо посміхалися заявляючи, що вони діють в рамках закону. Хоча на нашу думку – це чистої води спроба чинити тиск на журналістів. Мовляв, своїх приручили, і вас залітних, відучимо шастати», – переконаний Плінський.

Джерело: ukrinform.ua

Шукайте деталі в групі Facebook