facebook

Вбивство валютника. Струц просить виправдання, прокурор проти (ФОТО)

Вирок Івано-Франківського міського суду, за яким Романа Струца засудили до 8 років позбавлення волі, оскаржуюють у суді. Нагадаємо, 26-річного франківця визнали винним у нападі на валютника



Руслана Макара
, який стався ще у 2010-му. Додамо, що це поки єдина справа в області, у якій участь брав суд присяжних.

1

 

У понеділок, 18 квітня, апеляційний суд перейшов до судових дебатів.

Знову на засідання не з’явився прокурор Денис Свірідов. Мар’ян Доскоч, другий прокурор, сказав, що готовий до судових дебатів. Окрім того не прийшов адвокат Євген Іщенко. Другий захисник, Володимир Соботник заявив, що судові дебати може провести сам. Це не заперечив і підсудний Роман Струц.

“Я вважаю, що ця справа заслуговує на те, щоб суд уважно дослідив обставини, які ми критикуємо. Оскільки цілий ряд доказів у вироку не відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу”, – сказав Володимир Соботник.

Нагадаємо, на минулому засіданні експерт Говера розповів, що оглядав речі Струца без слідчого і знайшов кров.

До теми. Вбивство валютника. Прокурор визнав, що екс-начальник міліції Фелик порушив вимоги КПК.

П’ять років, проведених у СІЗО, Роман писав у Генпрокуратуру про те, що не вбивав, що міліціонери катували його у відділку, що на його одязі з’явилась кров вбитого, а потім загадково зникла. Лише у червні 2015 року його, нарешті, відпустили під домашній арешт.

За словами захисника, доказова база винуватості Струца має три основні обставини: перше, вилучені гроші у кварирі Василя Гошовського, спочатку він не міг пояснити, звідки гроші, потім його батько сказав, що кошти сімейні, після цього сам Василь сказав, що гроші дав йому товариш Струц. Тоді й затримали Романа. При цьому, суд проігнорував алібі обвинуваченого. Друга обставина доказів – на одязі Струца були виявлені сліди крові, які належали загиблому валютнику. Проте, нагадаємо, з 31 березня по 2 квітня речові докази перебували невідомо де. Четверо оперативників, Фицик, Дем’янчук, Атаманчук і Прокопчук, у суді не змогли пригадати, кому і коли передали вилучений одяг Романа Струца.

Читайте також:  Діти розповіли про замисел матері, яка хотіла продати їх за 35 тисяч доларів(відео)

До теми. На речових доказах – лише дірки. На одязі Струца, якого судять за вбивство валютника, київські експерти крові не знайшли.

1

 

До теми. Алібі тікає за кордон. Свідок у справі про вбивство у Франківську отримувала погрози від міліції.

Третім доказом сторона обвинувачення вважає показання Зацухної, яка серед великої кількості грошей, вилучених у Гошовського, впізнала купюру свого брата, загиблого Руслана Макара. Адвокат Соботник нагадав про порушення КПК при проведенні експертних досліджень одягу Струца. Він наголошує, що речі направляв на експертизу не тільки слідчий, на той час Василь Кулюшин, а й начальник слідчого відділу та начальник міськвідділу. Це, вважає захисник, грубі порушення КПК, бо окрім слідчого у справі такого права не має ніхто. Адвокат нагадав, що експерти, які свідчили у суді, змінили свої покази.

“Це свідчить, що експерти говорили неправду і тут, і у суді присяжних, – каже Соботник. – Вони говорили спочатку, що на речах були бірки з підписами понятих, потім, що з печатками НДЕКЦ. Говорили, що проводили фотографування. Але знімків до листа не додали, як і детального опису вмісту пакетів”.

Адвокат нагадав, що слідчий Олександр Бойчук брав у загиблого Руслана Макара повторний зразок крові, хоча кров у ще живого потерпілого брали, тому потреби у повторному зразку бути не могло.

“Я прошу вирок від 23 грудня 2015 року скасувати та закрити кримінальне провадження”, – підсумував Володимир Соботник.

Роман Струц розповів, що його затримали 31 березня 2010 року та завели у міськвідділ, де його катували, аби зізнався у нападі на валютника.

“Трьох првоохоронців, які вибивали з мене зізнання, пізніше таки судили за фальшування доказів, вони навіть відсиділи, – говорить Роман Струц. – Суддя Ковалюк, побачивши мій стан, винесла додаткову постанову, аби Генпрокуратура звернула увагу на дії правоохоронців”.

Струц пояснив, що він був весь побитий, а пальці на руках не міг звести, бо між ними міліціонери палили папір. Проте, незважаючи на катування, хлопець відмовився підписувати явку з повинною. І суддя, побачивши його у такому стані, винесла постанову, яку потім всеодно скасвали.

“Я прошу скасувати незаконний вирок міського суду і чекаю виправдувального вироку”, – додав Струц.

На це прокурор Доскоч сказав, що вирок вважає законним і обгрунтованим та без жодних порушень.

“Захист не надав жодних доказів невинуватрсті Струца”, – вважає прокурор.

Після судових дебатів та реплік колегія суддів пішла у нарадчу кімнату

Читайте також:  На заході України затримали 17 нелегальних мігрантів

До теми. Екс-міліціонер у суді заявив, що справжній вбивця валютника давно у Польщі.

Як повідомляв “Репортер”, 29 січня 2010 року невідомі побили валютника Руслана Макара кийками, відібрали на той час понад 400 тис. грн у різній валюті, золото та документи. Потерпілий помер у лікарні через шість днів після нападу.

Додамо, що Роман Струц відбув у СІЗО з 5 квітня 2010 року по 18 червня 2015 року. А за новим законом, якщо рахувати рік у СІЗО за два, виходить, що Струц відсидів більше, ніж присудили у вироку, замість 8 років – понад 10 років.

Джерело: http://report.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook