facebook

Усе найкраще – дітям: Коли у Франківську з’являться місця в дитсадках

В Івано-Франківську вже кілька років поспіль гостро стоїть потреба недостатнього забезпечення дітей місцями у дошкільних навчальних закладах.


1
Для вирішення цього питання місцева влада взялася переносити структури, які займають приміщення колишніх дитячих садків, та інші установи, розміщені в центрі міста, здебільшого на околиці.

Освіту – на стадіон

Цього року місцева влада має намір відремонтувати приміщення на міському стадіоні «Рух» і перенести туди міський департамент освіти і науки, пише Галицький Кореспондент.

«Там необхідно провести тепло, гідроізоляцію, здійснити ремонтні роботи всередині. Стадіон роками стояв без тепла, наразі він у жахливому стані. Плануємо перенести туди деякі міські управління, тож приміщення буде «живе», за ним будуть наглядати», – розповідає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Одне крило стадіону буде виділено для міських структур, питання вже піднімалося на засіданні виконавчого комітету. У перспективі туди переселять не лише освіту, а й інші міські департаменти, особливо ті, які розміщені в різних куточках міста.

Кілька приміщень планують виділити для керівництва міського парку культури та відпочинку, комунальному підприємству, перенести сюди спортивні організації. Таким чином, вдасться одним пострілом вбити двох зайців: переселивши «освіту», громада міста отримає садок (у центрі міста їх не вистачає) і збереже стадіон, наголошує мер.

Як зауважує директор департаменту освіти та науки виконкому Івано-Франківської міськради Ігор Смаль, необхідність у перенесенні структури дійсно є. Але щоб приміщення, де зараз знаходиться департамент, було у своєму первісному вигляді, владі доведеться поборотися за землю.

«Територія, яка раніше належала садочку, знаходиться під забудовою.  Наприкінці 1990-х – початку 2000-х якимось чином відбулося відчуження цих земель. Наразі на території садка може бути чотири групи замість десяти. Тобто тут проблема із землею. Якщо місто не зуміє приєднати свої ж землі, садок нормально функціонувати не зможе», – наголошує освітянин.

Читайте також:  9-річного хлопчика вкусила гадюка, він в реанімації

Церкву – на Довженка

Ще одне перспективне місце для облаштування дитячого садка – територія єпархії Української Православної церкви на вулиці Чорновола, 6. Намір перенести єпархію з центру міста мав ще попередній міський голова Віктор Анушкевичус. Тоді він повідомив, що за таку ініціативу йому оголосили анафему.

«Коли їм надавалося в оренду це приміщення, була умова, що до початку будівництва дитячого садочка в тому районі вони звільнять територію. Тим паче, під їхню діяльність виділили землю на вулиці Довженка. І на тій же вулиці є перегороджений шматок міської землі, яку вони забудували парканом і використовують. Я вважаю справедливим, що землю у центральній частині міста вони віддадуть громаді. Всі юридичні моменти ми зараз доопрацьовуємо і будемо у цьому напрямку рухатися», – заявив Марцінків.

У єпархії ж наголошують, що церква необхідна, адже й досі не задоволені потреби всіх прихожан. «Ми просили виділити нам цю землю, а садок збудуємо самі, – розповідає Тамара Калугіна, яка уже понад десять років працює у Храмі Преображення Господнього на Чорновола свічницею. – Але відповіді ми не отримали. Кілька разів записувалися на прийом до міського голови, але так і не потрапили до нього».

Людей до церкви ходить багато, вони підписуються проти перенесення, каже прихожанка Ганна Бандура, яка ходить сюди багато років. «Такої церкви ніде немає. Тут культурно, гарно проходить відправа, малесенькі дітки ходять до сповіді», – запевняє вона.

У неділю тут збирається багато людей, зокрема дітей, молодих сімей. Богослужіння проводяться на церковнослов’янській мові. Діє недільна школа.

«На Довженка, де ми побудували храм, щонеділі відбувається дві служби, збирається багато прихожан. Контингент людей дуже широкий», – зауважує Тамара Калугіна.

Читайте також:  Зарплата в освіті є нижчою, ніж середня по економіці

Як повідомляють у єпархіальному управлінні УПЦ, в місті зареєстровані чотири громади віруючих людей. Їхні потреби в храмах повністю не задоволені. Лише на вулиці Довженка, 2 є новозбудована церква. А церква на Чорновола, 6 задовольняє потреби прихожан святопреображенської громади. Всі інші прихожани залишаються без храмів. У церквах місць не вистачає – на Довженка проводяться по дві літургії. Якщо розглядати питання про перенесення єпархії з вулиці Чорновола, чотири громади залишаться з одним храмом.

«Івано-Франківське єпархіальне управління не має приміщень, земельної ділянки. Тобто для задоволення потреб віруючих людей нічого не робиться. А це порушення Конституції. Якщо вести мову про те, що всі конфесії на території області мають бути рівні перед законом, то так і має бути, а не лише про це говорити. Я думаю, що за 25 років міська влада вже б могла передати земельну ділянку на Чорновола у власність єпархії, щоб задовольнити потреби віруючих людей. Думаю, що люди вже заслужили мати свій храм та своє духовне надбання. І цей храм міг би стати окрасою для міста Івано-Франківська», – зауважує священик УПЦ Василь.

На цій території можна розмістити і дитсадок, продовжує священик. Площа земельної ділянки це дозволяє. «Договір на користування будівлями на вулиці Чорновола безстроковий. Висловлювання представників влади через ЗМІ – це їхня точка зору. А як вони вважають, треба людей вигнати на вулицю?» – риторично запитує священнослужитель.

Черга на дошкільну освіту

«Потреба у дитячих садочках справді велика, – розповідає Ігор Смаль. – Місць у садках не вистачає, особливо для молодших вікових категорій, зокрема ясельних груп».

В Івано-Франківську дітей записують у дитячий садок відразу після народження. Це зумовлено великою кількістю охочих і недостатньою кількістю місць у ДНЗ. Для реєстрації необхідно звернутися у ЦНАП, при собі мати оригінал паспорта та свідоцтво про народження дитини, на місці заповнюється заява.

Читайте також:  Львівські хірурги заново пришили 23-річному будівельнику відірвану руку

Станом на 2016 рік в Івано-Франківському ЦНАПі зареєстровано 3406 дітей. З них в ясельну групу – 1242 дитини, молодшу – 1864, середню – 184, старшу – 116. Конкретні цифри щодо нестачі місць стануть відомі у вересні, адже іноді батьки записують дітей у садок, а далі змінюють думку і не віддають їх у ДНЗ.

«У кожному мікрорайоні потреба у ДНЗ різна. Один із найгустонаселеніших районів – «Пасічна», тут у деяких вікових групах навчається по 30-40 дітей. Приблизно така ж ситуація у мікрорайоні «БАМ». На «Позитроні» – 20-30 дітей в групах. У центрі міста також є потреба в ДНЗ, вона менша, ніж у спальних районах, проте вільних місць немає ніде», – розповідає спеціаліст І категорії управління освіти і науки Маріанна Продан.

Наразі в Івано-Франківську функціонує 26 садочків. У кожному мікрорайоні ситуація різна, але немає жодного дошкільного закладу, де є запас місць.

Джерело: blitz.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook