facebook

Мін’юст РФ отримав український запит про видачу Савченко

Міністерство юстиції РФ отримало від Міністерства юстиції України запит про надання документів, необхідних для передачі засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко Києву для подальшого відбування покарання, повідомили “Інтерфаксу” в прес-службі російського відомства.

160909


“До Мін’юсту РФ факсимільним зв’язком надійшов запит Мін’юсту України про надання… документів, необхідних для розгляду питання передачі засудженої Н.Савченко в Україну для подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі”, – зазначили в Мін’юсті РФ.

Там наголосили, що терміни розгляду запитів компетентних органів держав – учасниць Конвенції про передачу засуджених осіб не регламентовані цим міжнародним договором.

У повідомленні зазначено, що питання про передачу Н.Савченко після збирання та перевірки всіх необхідних документів, згідно з нормами конвенції, вирішуватиме суд.

“Для розгляду російським судом питання про передачу засудженої Савченко Н.В. в Україну компетентним органом цієї держави має бути надано російській стороні згоду на її передачу, а також рішення українського суду про приведення у відповідність до законодавства України вироку Донецького міського суду Ростовської області від 22.03.2016 стосовно зазначеної особи з відміткою про набуття законної чинності та перекладом російською мовою”, – заявили в Мін’юсті.

Там наголосили, що засуджену особу може бути передано за дотримання низки умов, зокрема набуття законної чинності вироком суду, згоди самої засудженої (стаття 3 конвенції).

“У передачі особи може бути відмовлено у випадках, якщо жодне з діянь, за які особу засуджено, не визнається злочином за законодавством держави, громадянином якої є засуджений”, – повідомили в прес-службі відомства.

Також підставою для відмови в передачі засудженого може служити невизнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду РФ або визнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду РФ без встановлення порядку та умов відбування засудженим покарання на території іноземної держави. Засуджений не може бути виданий на батьківщину й у разі непорівнянності з умовою і порядком відбування засудженим покарання, визначених судом або іншим компетентним органом іноземної держави, і якщо від засудженої або від іноземної держави не отримано гарантії виконання вироку в частині цивільного позову.

Читайте також:  Савченко зізналася, що дозволяє собі алкоголь під час голодування

У Мін’юсті нагадали, що нормами конвенції передбачено, що у разі отримання запиту про передачу держава оголошення вироку надає такі документи державі виконання вироку: засвідчену копію судового рішення і положень закону, на якому воно ґрунтується, заяву із зазначенням, яку частину покарання вже відбуто, зокрема інформацію про попереднє ув’язнення, звільнення від покарання та будь-які інші чинники, що стосуються виконання вироку, заяву, що містить згоду на передачу, у разі потреби, будь-які дані медичного або соціального характер про засуджену особу, інформацію про поводження з нею в державі оголошення вироку та будь-які рекомендації щодо подальшого поводження з нею у державі виконання вироку.

“Будь-яка з двох держав може просити про надання будь-яких документів або заяв”, – повідомили в міністерстві.

На підставі наведених норм конвенції виправний заклад за місцем відбування засудженою покарання надає зазначені документи до ФСВП Росії для подальшої передачі Мін’юсту Росії.

“Під час надходження до Мін’юсту Росії документи підлягають перевірці на відповідність положенням конвенції, і за відсутності підстав, що перешкоджають передачі засуджених, направляються українській стороні”, – повідомили в прес-службі.

Донецький міський суд Ростовської області 22 березня визнав українського військовослужбовця і депутата Надію Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина групою осіб за попередньої змови за мотивами ненависті й ворожнечі та засудив її до 22 років колонії загального режиму. Суд також визнав її винною в замаху на вбивство і в незаконному перетині кордону РФ. Вирок набув чинності 5 квітня.

Джерело: http://ua.interfax.com.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook