facebook

Українські вчені попередили владу про загрозу деградації суспільства

Українські вчені надзвичайно занепокоєні ситуацією, що склалася в галузі, фінансування якої в цьому році досягло історичного мінімуму.

1

Про це йдеться в зверненні Загальних зборів Національної академії наук України до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, опублікованому в парламентській газеті “Голос України”.

“Ми вкрай стурбовані надзвичайною ситуацією, яка склалася у вітчизняній науковій сфері та може призвести до втрати Україною свого наукового потенціалу і, як наслідок, суспільної деградації”, – йдеться в зверненні.

Вчені підкреслюють: країна, яка не займається розвитком своєї науки, не має майбутнього і приречена опинитися на узбіччі цивілізації. За їх словами, за весь час існування незалежної України наука ніколи не була серед державних пріоритетів: через незадовільні умови праці та падіння престижу наукової діяльності чисельність вчених в Національній академії наук скоротилася з 1991 року більш ніж у три рази. В цілому кількість вчених на тисячу зайнятого населення в нашій країні зараз вже вдвічі менша, ніж у країнах ЄС.

Представники науки відзначили, що в поточному році фінансування галузі досягло історичного мінімуму – 0,2% ВВП. Зокрема, нинішні державні витрати на діяльність НАНУ – майже 2 млрд 54 млн грн – дорівнюють бюджету одного не найбільшого і не кращого європейського університету. Недофінансування складає менше 20%, тому коштів не вистачить навіть на забезпечення виплати заробітної плати працівникам та оплату комунальних послуг, і в більшості установ НАНУ навіть введений режим неповної зайнятості, заявляють підписанти.

При цьому вчені визнають, що країна зараз перебуває в надзвичайно важкому становищі – через економічну кризу, анексію Криму та події на Донбасі. Однак це, на їхнє переконання, не може служити виправданням відсутності “державницького підходу”.



“На жаль, руйнівні процеси у вітчизняній науці вже почалися і набувають ознак незворотності. Настійно просимо вас врахувати нашу позицію і невідкладно прийняти зважені і відповідальні рішення”, – наголошується в зверненні Загальних зборів НАНУ.

 

 

Джерело: http://kurs.if.ua

Читайте також:  “Швидка не їхала, тіло винесли у мішку, ховали самі вночі”: страшні деталі похорону померлого від коронавірусу на Тернопільщині

Шукайте деталі в групі Facebook