facebook

Які цікавинки та родзинки очікуватимуть івано-франківців та гостей на День міста

7 травня Івано-Франківськ відзначатиме 354-ту річницю від часу надання йому магдебурзького права. Тож для мешканців та гостей міста підготовлена, як стверджують у мерії, цікава програма, розрахована на два дні. Але порівняно з традиціями минулорічних святкувань вона має свою специфіку.

51494241-600x600


 

Наприклад, колишній мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус відзначався тим, що майже завжди запрошував відомих «зірок» на святкування Дня міста. Так, у 2006 р. це була італійка Ін-Грід та Олександр Пономарьов, а у 2007 р. франківців тішили дводенними зірковими концертами: спершу виступали «Скрябін», «ВВ» і Лама, а наступного дня — «ТНМК» і «ТіК». 2008-го Франківськ сколихнув виступ соліста групи «Smokie» Кріса Нормана, а 2012-го знову приїжджав гурт «ВВ» та Олег Скрипка. В останні ж два роки, у зв’язку з війною на сході України, святкування були досить скромними, без традиційних великих концертів та феєрверків.

Можна згадати також, що на 351-шу річницю Івано-Франківська (2013 р.) спекли аж 105-кілограмовий торт і вперше проходив фестиваль «Грім Карпат». А на святкування 350-ої річниці обласного центру з держбюджету було виділено 20 млн грн. Тоді відбулося понад п’ять десятків заходів, які завершились показом на Вічевому майдані Кубка «Євро-2012» та відкриттям відреставрованого бастіону Станіславівської фортеці, а глави трьох українських церков вперше в історії міста здійснили спільний молебень.

Цьогорічний план заходів, який оприлюднив міськвиконком, виглядає напрочуд бідним. Так, 7 травня на площі Ринок відбудеться урочисте відкриття Дня міста, вручення премій ім. Івана Франка та святковий концерт «Івано-Франківськ – перлина карпатського краю». А 8 травня франківчан очікує святковий концерт молодіжної естрадної музики «Вічно юний Івано-Франківськ», два концерти у мікрорайонах міста, а також розпочнеться ІІІ міський фестиваль мистецтв «Мелодії парку». Більше заходів у списку немає.

Читайте також:  Наша "Мрія": Мережу підірвало фото екіпажу найпотужнішого літака у світі

Такий скромний перелік змушує всерйоз захвилюватися любителів посвяткувати. Проте заступник міського голови Богдан Білик запевняє, що це не повний список, а святкові афіші розроблятимуть у трьох напрямках: відзначення Дня міста та проведення двох фестивалів – «Карпатський простір» і «Свято ковалів».

Він обіцяє, що святкування Дня міста цьогоріч буде більш насичене, ніж у минулі роки, адже програма дуже велика, але водночас – і в міру скромним та зі збереженням традицій. Обіцяє віце-мер і «зірок», щоправда, імена їх не розголошує, поки ведуться перемовини.

«Декілька років тому, коли не було війни, у нас, справді, було багато веселощів. Але зараз ми відзначаємо скромніше, бо кожен день може бути якийсь прецедент і вже тоді буде не до співу, не до танців. Але я думаю, що цей рік святкування буде найсильнішим за останні п’ять років. От побачите!» – заявив пан Білик.

За його словами, таких зірок як Кріс Норман на святкуванні цьогоріч не буде, бо місто не має на них грошей. Якщо у 2008 р. промислові підприємства ще могли дозволити собі профінансувати його виступ, то зараз їх «нагинати» не будуть, бо вони і так роблять багато вкладів у благочинство і на потреби армії. Оплачувати співакам великі гонорари з бюджетних коштів також не будуть, бо економлять і бережуть їх для фінансування важливіших заходів.

Разом з тим Богдан Білик відзначив, що новий міський голова Руслан Марцінків все ж таки зберігає основні тенденції святкування Дня міста, але більшу увагу приділяє акціям спортивного та молодіжного спрямування. Відтак особливістю цьогорічного відзначення 354-ої річниці Івано-Франківська стануть нові заходи.

 

Новинки свята

Так, новинкою буде фестиваль культурно-мистецького спрямування «Карпатський простір», в якому візьмуть участь представники художніх, драматичних, музичних колективів, які приїдуть з країн Карпатського єврорегіону, тобто з Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини. Фестиваль матиме декілька культурних майданчиків (філармонія, драмтеатр, міське озеро), на одному з яких планується кулінарне шоу.

Читайте також:  Тіна Кароль звернулася з проханням до своїх однокласників з Івано-Франківська

Вперше відбудеться і розширена презентація виробів декоративно-побутового призначення та їх реалізація, а також фінал конкурсу молодих ковалів, де будуть змагатися десять переможців у двох категоріях: виготовлення виробів з металу та їх дизайнерсько-ювелірне виробництво. Перший етап проходитиме 20 квітня на базі ВПУ №21, другий – 18 квітня на базі інституту мистецтв ПНУ, а вже десять переможців з кожного етапу змагатимуться за першість у фіналі на День міста.

Крім того, 8 травня відбудеться велопробіг, в якому візьмуть участь представники міст-партнерів. «Хотілось би масово залучати молодь і всіх мешканців до цього велопробігу, щоб показати, що Івано-Франківськ – це місто, яке любить велосипеди і готове продемонструвати свою їзду», – наголошує заступник міського голови.

Також в мерії планують на День міста відкрити інвестиційно-туристичний центр у Ратуші, перепідписати деякі угоди з містами-партнерами, приймати міжнародні делегації та традиційно пригощати всіх охочих святковим тортом.

 

Не час для шоу

Руслан Марцінків стверджує, що заходів на День міста заплановано багато і на різний смак. Однак великого шоу не буде, а бюджет святкування – 400 тис. грн.

«Я не є прихильником того, щоб на Провідну неділю робити якесь шоу. Зараз не той час, щоб робити великі шоу. Думаю, що для франківців будуть відкриттям народні та сучасні артисти з Карпатського єврорегіону. Буде багато міжнародних делегацій, це позитив для міста. Мені подобається велопробіг, це щось неординарне», – каже мер.

Скромне святкування також пов’язане і з подіями на Сході. Проте все ж таки на День міста запросили польський гурт, який співає українською і назву якого мер забув, але, мабуть, він має на увазі гурт «Еней», та ведуть перемовини з гуртом «ТіК». Інші «зірки» для франківців наразі є недосяжними.

«Будь-яка «зірка» коштує 10-15 тис. доларів. А ми всі заходи робимо за 400 тис. гривень. Ми не можемо собі дозволити таку розкіш. Я вважаю, що це неправильно – зараз робити такі святкування, – підкреслює Марцінків. – Так, мені б хотілося, щоб у Франківськ приїхав «Scorpions», наприклад. Це буде подія! Але я вважаю, що місто на це не має грошей».

Тож акцент мер робить на прикарпатських «зірках» і на співпраці з Карпатським єврорегіоном і хоче, щоб всі заходи були європейськими. А ось розширити програму святкування він пообіцяв на День Незалежності, хоча і там мешканців міста, за його словами, розважатимуть «зірки», які є вихідцями з Івано-Франківська.

Читайте також:  На Івано-Франківщині вибори визнали недійсними на двох дільницях

джерело pravda.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook