facebook

Експерти: одним із найбільших викликів для України є інформаційна війна, яку веде РаSSєя




Серед регіональних і глобальних тенденцій, експерти IREX відокремлюють навалу російської проплаченої пропаганди чи навіть дезінформації. Відповідь – надання якісного продукту широкого спектру та викриття брехні прокремлівської преси. Про це повідомляє портал “Голос Америки”.

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів – IREXзавершила роботу над п’ятнадцятим, ювілейним звітом, у якому оцінюється, наскільки засоби масової інформації виконують роль четвертої гілки влади. Експерти аналізують ряд показників, у тому числі стан свободи слова в країні, професіоналізм преси, плюралізм думок, існування структур, які підтримують повноцінну роботу незалежних ЗМІ та безпеку роботи журналістів. Україна в цьому році піднялась у рейтингу, втім певні виклики, які не дозволяють назвати її країною з повністю стійкими та незалежними ЗМІ, залишаються, – коментує віце-президент IREX Александер Дарделі.

Україна в цьому році зберегла статус кво, отримавши 2.04 бала, що позиціонує її у третій з чотирьох категорій «Майже стійкі» – трохи вище середини. Причому, каже Александер Дарделі, найвищу оцінку «Повністю стійкі» не отримала жодна з країн, це швидше прагнення, а не реальність, каже експерт.

«Одне з найбільших досягнень, це збільшення простору для вільних та незалежних ЗМІ, у тому сенсі, що держава відпустила контроль та відмовилась від цензури, до якої вдавалась у минулому. У 2015 році Україна прийняла важливий закон про роздержавлення мовлення. Це означає, що держава визнає, що повинна віддати контроль над пресою. Також у цьому році відбулась ліквідація державного органу, який займався цензурою. Позитивним є те, що журналісти намагаються донести до громадян України саме ті новини та саме ту інформацію, які турбують українців».

Виклики, з якими зіткнулися українські ЗМІ, експерти IREX поділяють на глобальні та місцеві, притаманні лише Україні та іншим країнам регіону:

«Серед регіональних та глобальних тенденцій, я б відокремив навалу російської проплаченої пропаганди чи навіть дезінформації, як також рух проти іноземних недержавних організацій, який посилився в країнах регіону – зокрема, в Росії, Таджикистані – та країнах, де це не очікувалось, як то в Болгарії. Інша регіональна тенденція – це контроль над ЗМІ з боку власників, чи структур, які використовують ці засоби масової інформації для просування власних інтересів чи дуже наближені до державної повістки та урядової політики», – говорить Дарделі.

Оцінюючи кожну країну, IREX використовує п’ять показників, першим з яких – це стан свободи слова. Запит на свободу слова в Україні після Майдану залишається на високому рівні, каже експерт. Щодо другого показника – професіоналізму представників ЗМІ – Україні є над чим працювати. І пов’язано це з тим, що пресу продовжують контролювати олігархи, кажуть американські експерти.

«В Україні багато джерел новин, сотні засобів масової інформації. Одні належать одному олігарху – інші – другому, якісь пов’язані з урядом чи опозицією. Так що плюралізм є, однак у цьому широкому спектрі, окремі його частини залежать чи від політичної партії, чи від уряду, чи від олігарха, що значно погіршує якість інформації».

І, очевидно, одним з найбільших викликів не тільки для України, але і регіону загалом, залишається інформаційна війна, яку веде Росія. Відповідь, утім, каже Дарделі – не пропаганда, а надання якісного продукту широкого спектру та викриття брехні прокремлівської преси.

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/irex-ukraine/3302013.html

Читайте також:  “Все через ср*ку!”: У Києві справжнє лихо через прорив гарячих труб

Шукайте деталі в групі Facebook