facebook

Патрульна поліція: громада має контролювати чи й допомагати?

Зростання не лише кількості терактів, але й жертв від них, змушує громади у всьому світі об’єднюватись для допомоги правоохоронцям, щоб захистити себе, рідних, друзів, знайомих. У свою чергу, небайдужість громадян посилює контроль за діями правоохоронної системи… Про те, як це працює у Львові, розповідає Deutsche Welle.



“Ось, бачите, підозрілу сумку на вулиці хтось залишив, щойно скинули фото перехожі, – розповідає у розмові з DW співзасновник громадської ініціативи “Варта-1″ Ігор Зінкевич. – Я передав інформацію керівнику поліції – вже поліцейський стоїть, а за шість хвилин ще кілька. За п’ятнадцять хвилин уже напругу знято, ситуацію вирішено”.

Інформація про інцидент надійшла через соціальні мережі активістів “Варти-1”, які є посередниками у комунікації між пересічними львів’янами та патрульною поліцією. “У нас понад 130 тисяч підписників у соцмережі, які постійно тримають руку на пульсі, небайдужі кидають фото і відео про транспортні пригоди, надзвичайні події, загублені чи знайдені речі, викрадення”, – уточнює Зінкевич. Ці дані сприяють розшуку свідків та є доказовою базою для розкриття злочину, додає він.

Основним засобом зв’язку між жителями міста та поліцією є канал “Варти-1” в інтернет-рації Zello, яка доступна на смартфонах. “Цілодобово свідки й очевидці можуть слухати і повідомляти про все, що відбувається у місті. Причому нас слухають майже всі правоохоронні служби. Часто інформацію про подію беруть саме з таких повідомлень”, – пояснює принцип роботи каналу Зінкевич.

Канал у Zello виник ще за часів Майдану, коли львівська громада саморганізувалася й активісти забезпечували порядок у місті. “Тепер усе відпрацьовано до дрібниць. Наші активісти виїжджають на місце події, роблять фото- і відеофіксацію, слідкують за діями поліції і виставляють відео у YouTube “, – каже Зінкевич. Тож, на думку співзасновника “Варти-1”, поліція може безперешкодно скористатися цими матеріалами, не витрачаючи при цьому часу на процедуру витребування відео з камер спостереження.

Крім “Варти-1”, поліції у Львові допомагають і інші громадські ініціативи. На сторожі порядку у нічному місті, наприклад, стали таксисти. Інформацію про можливі крадіжки, підозрілих осіб чи надзвичайні випадки вони озвучують не лише через свій внутрішній канал зв’язку, але й через канал “Варти-1” у Zello.

Підтримують поліцію також приватні особи. Наприклад, уже два місяці львівських поліцейських вчать зупиняти автомобіль із застосуванням зброї. Трагічний випадок у Києві, де у лютому правоохоронці застрелили юнака, що відмовився зупинити авто, спонукав львівського волонтера Ростислава Макуха запропонувати місцевій поліції свою допомогу. При цьому для організації тренувань активіст надав власне авто та пейнтбольну зброю. Уже відбулося більше 15 занять, щоразу тренування приходять 10-12 поліцейських.

Львівська громада є найбільшим союзником у роботі та реформуванні патрульної поліції, зізнається керівник патрульної поліції Львова Антон Пузиревський. “Нові поліцейські в основній масі – це люди з вулиці, вони знають і розуміють проблеми громади, в них ще є людяність. І це великий бонус для роботи поліції”, – вважає Пузиревський. За його даними, станом на квітень у львівській поліції служать майже 770 патрульних, у їхньому розпорядженні 63 автомобілі.

Львівські активісти не лише допомагають поліцейським, а й перевіряють правомірність дій особового складу – особливо стежать, чи не беруть поліцейські хабарі. Кожен спірний випадок обговорюється у соціальних мережах, каже Зінкевич.

“Якщо до нас надходить сигнал про хабарників-поліцейських, ми задіюємо режим патрулювання за патрулем. Таких сигналів було дуже багато на початку року, тепер їх поменшало. Щоправда, зловити “на гарячому” хабарників ще не вдалося”, – зізнається Зінкевич. А от неправомірні дії патрульних при затриманні чи складанні протоколів – не рідкість. Це фіксують активісти, про це довідується керівництво поліції, а відео з’являється у загальному доступі, додає Зінкевич.

Джерело – http://dw.com/p/1IcIU

Читайте також:  “Та не хочу я!”: українці, які повернулися з-за кордону, відмовляються від обсервації, поліція безсила (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook