facebook

Сьогодні у християн східного обряду Страсна п’ятниця: ПРАВИЛА І ЗАБОРОНИ

У цей найскорботніший день року віряни згадують страждання на Хресті і смерть Ісуса Христа.



 x69007.jpg.pagespeed.ic.LMfvq76epU

У православних християн – найскорботніший день тижня перед світлим Христовим Воскресінням – Страсна п’ятниця. У храмах виносять плащаницю, яка символізує тіло Ісуса. Її несуть довкола церкви і ставлять посередині, серед білих квітів.

У п’ятий день страсної седмиці піст уважається особливо суворим. За стіл цього дня сідають лише після другої години дня.

Здебільшого обходяться городиною: навіть рибу вживати не можна. Гріхом вважається хатня робота. Заборонено шити чи прясти. А за народним віруванням, у Страсну п’ятницю не можна ще й співати.

Нагадаємо, у понеділок, 25 квітня, у християн східного обряду почався Страсний тиждень. Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем – Великі четвер, п’ятниця та субота. У кожний з них на службах читаються уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа.

ЗАБОРОНИ У СТРАСНУ П’ЯТНИЦЮ

У Велику п’ятницю пост є вкрай суворим. Продукти, які можна вживати, – це овочі, фрукти та пісний хліб. Але не можна навіть рослинну олію.

Жінкам забороняється шити, прати і різати, а чоловікам – рубати дрова, це вважалося гріхом. Існує навіть особливе повір’я, що якщо випрати щось в Страсну п’ятницю, то воно у будь-якому випадку покриється краплями крові.

Не можна також співати, танцювати, гуляти, веселитися, сміятися, пити алкоголь, сваритися і лаятися. Тому що людина, яка розважався у Страсну п’ятницю, протягом усього наступного року буде дуже сумувати, плакати і страждати.

Крім того, забороняється порушувати цілісність землі, тому що може статися горе. Все, що посадили в Страсну п’ятницю, пропаде. Тільки посіяна петрушка дасть подвійний урожай.

Читайте також:  ЗМІ дізналися про склад шостого пакету санкцій ЄС проти Росії

Ті, хто слідує найсуворішим правилам посту, в цей день навіть не миються.

Нагадаємо, головне правило великоднього кошика: святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий пост. А на алкоголь – повне табу.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.