facebook

Рада Європи має план для України. Чи спрацює він?

Рада Європи обіцяє допомогти Україні з конституційною реформою й децентралізацією. Це основні пукти Плану дій для України

1597132




“Перемир’я є крихким, а вимоги людей, які стояли на Майдані ще не стали реальністю. Тоді люди вийшли на вулицю, сподіваючись на нову політику. Зараз її необхідно негайно втілити. Це є нашою місією – допомогти Україні провести без затримок демократичні реформи, висунуті народом та для народу”. З такої промови в середу, 18 березня, почав презентацію Плану дій Ради Європи для України генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. Він особисто приїхав до Києва, аби презентувати документ українцям.

Конституція, суди, права людини

За словами Ягланда, передусім Україні потрібно провести конституційну реформу, аби на новій основі будувати нову державну політику. Це є основним пунктом Плану дій для України від Ради Європи. Янгланд сподівається, що оновлена конституція з’явитися в Україні ще до жовтня, коли в країні будуть проходити місцеві вибори. Представники цієї організації переконані, що оновлена конституція має врахувати принцип децентралізації влади в Україні, аби громади отримали більше повноважень для прийняття ефективних рішень. Тому підтримка проектів з розширення українських громад для посилення ролі місцевого самоврядування також є одним з пріоритетів Плану дій для України.

Однак найбільше представників Ради Європи бентежить нереформована українська судова система, що заважає подолати корупцію в Україні. “Я бачу бажання звільнити державні органи від корупції… Але треба зробити більше. Будь-який натяк на кумівство послаблює Україну. Чим нижче довіра суспільства – тим менше міжнародної поваги і тим менше іноземних інвестицій “, – застерігає Турбйорн Ягланд.

Українська влада визнає проблему, однак нарікає, що справитися самотужки з цим не може. “У нас надзвичайно великий опір старої системи, зокрема її представників у судовій системі. Нам важлива ваша правова підтримка у цій сфері”, – сказала віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд під час презентації Плану дій для України.

Читайте також:  Фотофакт: фантастичний безпілотник створили в Україні

Представники Ради Європи наголосили, що реформування судової системи також буде пріоритетним у Плані дій для України. “Незалежність суддів, реформування кримінальної юстиції, моніторинг виконання рішень суду, зокрема Європейського суду з прав людини, обмеження повноважень Генпрокуратури, створення національного бюро розслідування – з усім цим ми допомагатимемо Україні”, – зазначив спеціальний радник генерального секретаріату Ради Європи по Україні Хрістос Якумопулос, який очолює також департамент з прав людини і верховенства права Ради Європи.

План підтримки реформ в Україні від Ради Європи розрахований на два роки. В 2017 році, коли проект закінчиться, його впровадження оцінюватиме спеціальна наглядова рада, куди увійдуть представники Ради Європи та міністерства закордонних справ України. На реалізацію Плану дій буде витрачено близько 45 мільйонів євро з організаційного бюджету Ради Європи та країн-донорів і міжнародних організацій.

Без політичної волі в Україні і Рада Європи не допоможе

Однак українські експерти не впевнені, що вкладенні Радою Європи кошти у підтримку реформ в Україні можуть спрацювати цього разу. Вони вказують на те, що нині українська владна не демонструє серйозних намірів проводити реформи, зокрема конституційну, хоча увесь час декларує це. “Немає реального бажання щось міняти. Владі треба перестати гратись в конституцію і відмовитися від розробки змін до основного закону у кулуарах чи в адміністрації президента. Її повинні розробляти представники усіх регіонів”, – переконаний колишній дипломат, представник організації “Сила людей” Вадим Трюхан.

Для проведення реформ в Україні потрібно виробити індикатори виміру їхньої ефективності, саме тоді гроші міжнародних організацій та донорів дадуть результат, каже експерт громадської ініціативи Реанімаційний пакет реформ Дмитро Котляр. “Допомога Ради Європи корисна, але вона технічна і ефекту від неї не буде, якщо в Україні не буде політичної волі до впровадження реформ”, – переконаний Котляр.

Читайте також:  У Росії помер водій-українець, госпіталізований після трагічного ДТП

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook