facebook

На Прикарпатті археологи розкопали могилу воїна II століття до нашої ери

Могила воїна має елементи Пшеворської та Черняхівської культур, обидві з яких історично співіснували майже III століття.



werf

Знайдена могила воїна, очевидно, належала представнику Пшеворської культури, яка була поширена переважно на території Польщі, а також Західної України. Найдавніші знахідки Пшеворської культури відносять до II століття до нашої ери. Проіснувала вона майже до п’ятого століття, часі зародження ранніх слов’ян.

Дивним історики називають той факт, що урна для поховання, в якій Пшеворці залишили прах покійного, походить з Черняхівської культури, яка є дещо молодшою. Черняхівська культура проіснувала з I по майже VI століття нашої ери, а географічно розміщувалась між Прутом та Дністром – тобто не мала б перетинатися з Пшеворцями.

Спочатку знахідку сприйняли просто як купку іржавого заліза та уламків посуду. Але пізніше люди, які під час польових робіт знайшли залишки старовинної культури, передали їх науковцям, які підтвердили історичну цінність знахідки.

Наразі історики намагаються з’ясувати, яким чином перетнулися між собою дві культури, і ким міг бути похований у могилі воїн. Науковцям доведеться відредагувати меч та спис, які зазнали корозії, а також залишки двох урн, одну з яких відносять до пізньої римської доби. Історики також вказують на те, що поєднання двох культур – доволі суперечливе, оскільки їх співвідносять як попередників германських та слов’янських племен, які не повинні мати спільних коренів.

 

Читайте також:  У Єрусалимі знайшли 2000-річну дорогоцінну печатку із зображенням бога

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.