facebook

В ібупрофену знайшли здатність продовжувати життя

Одночасно зі збільшенням тривалості життя ібупрофен незначно зменшує середній розмір клітини при її народженні.

1551268




Американські та російські вчені виявили у лікарського препарату ібупрофен здатність продовжувати життя. Про це автори повідомили в своїй статті в журналі PLoS Genetics.

Ібупрофен належить до групи загальних нестероїдних протизапальних препаратів. Основна діюча речовина цього засобу створена на основі пропіонової кислоти.

Препарат був створений в 1960-і роки у Великобританії, де і став вперше доступний за рецептом. Уже в 1980-х роках засіб отримав всесвітню поширеність. Засіб має болезаспокійливу і жарознижуючу дію і входить в список найважливіших лікарських засобів ВООЗ.

У своєму дослідженні вчені показали, що ібупрофен збільшує тривалість життя пекарських дріжджів (Saccharomyces cerevisiae), вільноживучих нематод (Caenorhabditis elegans) і чорночеревих дрозофіл (Drosophila melanogaster).

Організми після прийому ібупрофену жили на 15% довше. Крім того, вони були більш здоровими в порівнянні з організмами, які не отримували доступ до препарату.

Як відзначають фахівці, в перерахунку на людину це може означати збільшення терміну життя на строк від десяти років.

Дослідження на дріжджах показали, що ібупрофен дестабілізує пермеази Tat2p та інгібує (уповільнює) поглинання триптофану та інших ароматичних кислот. Втрата Tat2p призводить до збільшення реплікативної тривалості життя (того, скільки разів клітина може ділитися).

Одночасно зі збільшенням тривалості життя ібупрофен незначно зменшує середній розмір клітини при її народженні. Це призводить до затримок у G1-фазі клітинного циклу. Саме на цьому етапі клітинного циклу синтезуються мРНК і білки, необхідні для синтезу ДНК, а також стає ясно, чи буде клітка ділитися чи перейде в стан спокою (G0-фази).

“Інститут Бака зацікавлений у дослідженні причин, чому люди хворіють в процесі старіння. Ми вважаємо, що, зрозумівши це, зможемо втрутитися і знайти способи зберегти здоров’я людини і уповільнити старіння. Це наша кінцева мета”, – сказав Брайан Кеннеді, глава інституту, в якому проводилися дослідження.

Читайте також:  Заразилася коронавірусом і була в комі: у Чехії померла 30-річна українка

Приблизно рік тому вчені виявили і протиракові властивості даного препарату. У новому дослідженні, як відзначають автори, вони виявили омолоджуючу дію ібупрофену незалежно від його протизапальної ролі.

На думку генетиків, враховуючи широку поширеність і вивченість препарату, залишається цікавим питання про подальше дослідженні дії ліків, особливо в контексті виявлення властивостей клітинного циклу, пов’язаних з довголіттям.
За матеріалами: Lenta.ru

Шукайте деталі в групі Facebook