facebook

Свято ковалів. День другий: вогонь, метал і вода (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Другий день в Івано-Франківську триває XIV фестиваль ковальського мистецтва “Свято ковалів”.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4163


На дійство до Івано-Франківська з’їхалися кілька сотень представників ковальського мистецтва з десяти країн світу, зокрема, з Туреччини, Великобританії, Литви, Білорусі, Польщі, Франції.

Вчора на площі Бастіону закипіла робота – учасники фестивалю взялись за виготовлення елементів Брами ковальських міст. Сьогодні ж попри дощову і мінливу погоду роботу продовжили.

“Галка” розпитала ковалів та відвідувачів фестивалю про їхні враження та чи не зіпсувала погода свята.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4189

“Погода настрій підзіпсувала, – сміється пан Микола з Нетішина . Кросівки, шкарпетки мокрі, ноги намочив, але не зовсім настрій зіпсований. Зараз роблю підкову. Якщо чесно, я, хоч віком вже не молодий, але тільки почав вчитись на коваля. Подобається мені це. Я з дитинства мріяв про токарний станок, сверло і кузня. от і вчусь. Скільки тут нового і цікавого дізнався, що вам не передати”.

Поблизу місця пана Миколи двоє братів Андрій і Юра вперше пробують свої сили у ковальстві.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4204

“Ми приїхали з Рівного з татом. Ковальство прикольне. Трохи тяжко, але нормально. Цікаво спробувати і повчитись”, – каже Андрій.

“Я вперше на такому фестивалі і мені дуже подобається. Круто, що проста людина може підійти і подивитися, як кується метал, бо це цікаво людям. Більше того, можна підійти і спробувати. Атмосфера дружня. Я навчаюсь на коваля. Чому обрала таку “нежіночу” професію? Чесно кажучи, я не можу відповісти логічно на це питання. Просто мені це подобається. Я не можу інакше”, – каже дівчина.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4088

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4090

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4092

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4252

“Взагалі гарно, але якось вже так, що кожного року одне й те саме. Хотілося б чогось нового. Я пам’ятаю років пять-шість тому, коли хлопці вперше приїжджали, то свято було дійсно ковалів, а зараз воно перетворюється більше на “Пиво – твоєї Батьківщини”, – ділиться враженнями і читає слова на одній із торгових палаток на площі матір трьох дітей, франківчанка Діана, – втрачає свою первісну ідею”.

Читайте також:  Ізраїль піддався ракетному обстрілу з Лівану

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4246

“Погода аж ніяк настрій не зіпсувала. Гарно працюється. Ми зараз робимо творчу роботу, композицію “Позитив”. Композиція за проектом Сергія Дяцька. Коли буде готова, то буде встановлена тут”, – розповідає Олег з Ужгорода.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4174

Сьогодні завершилась активна частина фестивалю. Завтра на відвідувачів вже чекає виставка робіт “Орнаментальне ковальство” в галереї “Бастіон”.

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4071

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4078

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4079

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4085

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4088

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4099

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4102

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4113

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4134

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4142

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4163

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4164

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4213

Frankivsk-Kovali-Den-mista-4240

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.