facebook

ВІЛ-СНІД вражає на Прикарпатті молодь від 15 до 24 років

В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

13221099_1112133295506090_2554722443180020427_n


У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко, керівники лікувальних закладів, профільні спеціалісти.

На засіданні розглядалися питання про виконання у 2015 році регіональної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, стан замісної підтримуючої терапії для ВІЛ-інфікованих, їх соціальний супровід та працевлаштування.

Характеризуючи стан епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу, учасники заходу зазначали: за даними на початок 2016 року, на диспансерному обліку в обласному центрі СНІДу перебуває 892 осіб, з них – 833 дорослих і 59 дітей. Особливе занепокоєння у медиків викликає те, що останнім часом епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу на Івано-Франківщині поширюється переважно статевим шляхом і вражає найбільш працездатні та репродуктивні верстви населення, серед яких є чимало осіб віком від 15 до 24 років.

“Потрібно максимально активізувати просвітницьку роботу: готувати у засоби масової інформації матеріали на тему поширення ВІЛ/СНІДу, спілкуватися з тими людьми, які входять до груп ризику, йти до дітей в школи, училища, університети”, – переконував Ігор Пасічняк.

Погодившись з думкою головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Романа Остякапро те, що питання поширення ВІЛ/СНІДу вже давно перейшло до розряду соціальної, а не лише медичної проблематики, заступник голови облдержадміністрації закликав долучитися до просвітницької та профілактичної роботи спеціалістів інших структурних підрозділів облдержадміністрації. Зокрема, це стосується департаментів освіти і науки, соціальної політики, управління молоді та спорту.

Директор департаменту охорони здоров’я Мирон Матейко акцентував увагу на покращенні обстеження на ВІЛ/СНІД, створенні кабінетів “Довіра”, посиленні диспансерного контролю ВІЛ-інфікованих.

Читайте також:  Священники та етнограф розповіли про таїнство Хрещення, а також про забобони

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.