facebook

На скільки в реальності виростуть зарплати українців у 2016 році

В Україні з 1 травня проіндексували на 72 гривні мінімальну заробітну плату. Наступне підвищення соціальних стандартів заплановано тільки на кінець року. Однак, як кажуть експерти, в приватному секторі зарплати будуть рости протягом всього року.

монеты в кошельке


Як пише “Сегодня”, 1 травня в Україні на рівень інфляції (6%) індексували мінімальні зарплати і пенсії. Якщо в квітні роботодавці не мали права платити зарплати нижче тисячі триста сімдесят восьми гривень, то в травні мінімальну зарплату підвищили до 1450 гривень. Таке підвищення торкнулося, в тому числі, і працівників бюджетної сфери. Як заявив минулого місяця віце-прем’єр-міністр Павло Розенко (на той момент очолював міністерство соціальної політики), підвищення соціальних стандартів 1 травня торкнеться 3,5 тисячі бюджетників. Їх заробітні плати підвищили на 6,5%.

За даними Державної служби статистики, рівень зарплати у “бюджетників” один з найнижчих в Україні. Так, працівники сфери освіти в середньому отримують трохи більше 3 тисяч гривень, а середня зарплата медиків не досягає і 3 тисяч. Найнижча середня зарплата (за даними Держстату) у листонош – всього близько 2,4 тис. гривень.

У той же час посадові оклади чиновників з 1 травня зросли на 10%. Їх зарплати підвищили згідно з новим законом про державну службу. Так, оклади держслужбовців повинні скласти: в органах центрального рівня – від 3,6 до 12 тис. гривень, в областях – від 2,5 тис. до 10 тис. гривень, а на районному рівні – від 1,7 тис. до 8, 6 тис. гривень.

HR-експерт Олександр Білоус пояснює, у “бюджетників” темпи зростання зарплат завжди будуть нижчими, ніж у приватному секторі: підприємці намагаються утримувати конкурентоспроможний рівень зарплат, а перед держорганами таке завдання не стоїть.

“Приватний сектор живе за законами ринку. Якщо співробітник компанії отримує менше, ніж платять у конкурента – він завжди буде замислюватися про те, щоб змінити робоче місце. Як показують дослідження, найчастіше українці змінюють роботу саме через низький рівень зарплат. У бюджетному секторі закони ринку не працюють “, – пояснює експерт.

Читайте також:  Жінки, які сплять з чужими чоловіками, ніколи не будуть щасливими

Поза законами ринку праці зросли і зарплати у парламентарів. Всього за один місяць зарплати нардепів підняли в три рази – з 6 400 до 17 650 гривень.

Вже 5 травня Кабмін підняв зарплати секретарям і радникам (патронатної служби) президента, спікера, його першого заступника і заступника, адміністрації президента, апарату РНБО, прем’єр-міністра та інших держорганів. Так, радник президента, прес-секретар і уповноважені президента отримують оклад в сумі 9477 гривень. Оклад керівника секретаріату голови Верховної Ради становить 9046 гривень. Прес-секретаря, першого помічника спікера парламенту – 7754-8529 гривень.

Другий етап підвищення соціальних стандартів (а разом з тим і зарплат “бюджетників”) заплановано в грудні. Попередньо передбачалося, що зарплати і пенсії зростуть на 6%, але недавно уряд заявив про плани підвищити їх на 10%.

Як кажуть у Пенсійному фонді, в січні у роботодавців з’явилася можливість підвищити зарплати відразу на 16,4%. У новому Податковому кодексі знизили фіскальний тиск на зарплати. Так, якщо раніше з зарплати доводилося платити Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 38,8%, з 1 січня процентну ставку знизили до 22%. Як припускали в Кабінеті міністрів, завдяки цьому роботодавці зможуть, не збільшуючи фонд заробітної плати, підняти зарплати своїм співробітникам.

Керівник однієї з найбільших в Україні регіональних бізнес-спілок Олена Єременко впевнена, підприємці не підвищують зарплати через складну економічну ситуацію. А зниження ставки ЄСВ дозволяє не скорочувати робочі місця.

“Насправді зростання зарплат залежить від великої кількості факторів. Не тільки від ставки ЄСВ, а й від бізнес-клімату в країні, регіоні або навіть на конкретному підприємстві. Зараз у нас бізнес-клімат, м’яко кажучи, дуже нестабільний. Люди не тільки не готові підвищувати зарплати, вони борються за те, щоб не скорочувати людей, не залишати їх без роботи “, – розповідає Олена Єременко.

Читайте також:  Разом з "мінімалкою" в Україні зростуть і деякі види податків: що зміниться з 1 грудня

“Люди не тільки не готові підвищувати зарплати, вони борються за те, щоб не скорочувати людей, не залишати їх без роботи”, – розповідає Олена Єременко.

Крім того, підприємці просто бояться підвищувати зарплати, так як ставку ЄСВ можуть знову переглянути в бік збільшення. Незважаючи на це, в Пенсійному фонді все ще чекають результат від “прогресивного зниження ЄСВ”.

В інвестиційній компанії FOREX CLUB прогнозують, номінальне зростання зарплат в 2016-му році може досягти 19,5%, і перевищити рівень 5 тис. гривень. Водночас реальна зарплата збільшиться всього на 5% (решта “з’їсть” інфляція). Як пояснює провідний експерт аналітичного центру компанії Андрій Шевчишин, висока інфляція, зростання тарифів і курсові коливання підштовхують приватний сектор переглядати зарплати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.