facebook

Російський театр звинуватили в образі почуттів вірян

Провадження відкрили після звернення митрополита Новосибірського і Бердського Тихона.

1597804




Міністерство культури Росії вважає, що “окремі елементи” опери “Тангейзер” Ріхарда Вагнера у постановці Новосибірського театру варто змінити, а творчий колектив має вибачитися перед тим, чиї почуття образила ця постановка.

“Мінкультури Росії вважає неприпустимим вільне чи мимовільне вираження неповаги до традиційних цінностей, проявлене керівництвом театру і режисером-постановником”, – йдеться у офіційній заяві російського міністерства.

У лютому новосибірська прокуратура відкрила адміністративне провадження за статтею про умисне публічне спаплюження релігійної літератури й предметів релігійного вшанування.

Провадження відкрили після звернення митрополита Новосибірського і Бердського Тихона. Він заявив, що постановка опери Вагнера ображає почуття вірян.

Відповідачами у справі виступили режисер-постановник опери Тимофій Кулябін і директор театру Борис Мездрич.

Проте експерти-релігієзнавці не знайшли образ християнських символів у опері, і Новосибірський суд на початку березня постановив закрити справу у зв’язку з відсутністю складу злочину.

“Нестандартні трактування”

За задумом постановників театру, дія опери Ріхарда Вагнера “Тангейзер” перенесена у сучасність, де головний герой постає в образі режисера, що зняв кіно про невідоме гріховне життя Ісуса Христа.

Після закриття справи показ опери у Новосибірському театрі поновили. Перший із початку скандалу показ 14 березня супроводжувався аншлагом у залі і протестами під стінами театру.

У мінкультури Росії заявили, що не хочуть “зазіхати на свободу творчості”, але вважають, що академічні театри мають краще “попереджати своїх глядачів про нестандартні трактування”.

У міністерстві також вказали директору Новосибірського театру Борису Мездричу на “недостатність контролю за очолюваним ним закладом”.

Мінкульт РФ також вирішив провести перевірку фінансової звітності театру, аргументувавши це “великою кількістю запитів про суми фінансування постановки”.

Читайте також:  “Дуже красива, дуже сильна”: Іраклі Макацарія на всю країну освідчився Анні Різатдіновій. Підкорила холостяка

Раніше під час перевірки російська прокуратура вивчила буклет “Тангейзера”, а також постер, що оформлює сцену, до неіснуючого фільму “Грот Венери”, який нібито зняв “сучасний” Генріх Тайнгейзер. На афіші фільму зображений Ісус Христос, розіп’ятий між ногами жінки.

Постер минулого тижня зник з вистави. Замість нього на сцені з’явився білий аркуш.

Прокуратура також заявляла, що має намір оскаржити рішення суду про закриття адміністративної справи.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook