facebook

У 2014 році іноземні інвестиції в Україну впали на $12,2 млрд – аналітики

Для відновлення економіки необхідне припинення збройного конфлікту і повернення інвесторів, вважають експерти.

1597202




У 2014 році обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в порівнянні з 2013 роком знизився на 12,2 мільярда доларів. Причому, падіння інвестицій з Кіпру, через який український і російський бізнес традиційно реінвестують в Україну, склало 5,5 млрд доларів, а з Російської Федерації – 1,5 мільярда доларів. Про це свідчить аналіз Українського інституту стратегій глобального розвитку та адаптації.

За словами експерта Інституту, доктора економічних наук Ігоря Грозного, традиційно левова частка надходять в Україну інвестицій – це реінвестиції українського і російського бізнесу.

“Часто це фактично повернення виведених з країни капіталів. У 2014 році ця категорія інвесторів вклала в Україні близько 16,5 мільярдів доларів, або 36% від загального обсягу інвестицій. Однак через несприятливий інвестиційний клімат навіть вони згортають свої проекти”, – говорить він.

Експерт наголошує, що якщо говорити про виведення української економіки з рецесії і її подальший розвиток, іншого джерела коштів, ніж інвестиції, просто не існує.

“Неможливо забезпечити стійке зростання тільки за рахунок міжнародних позик. А саме це намагається зараз зробити уряд за допомогою чергового кредиту МВФ. Уряд повинен не збільшувати зовнішній борг, а негайно кинути всі сили на повернення інвестора в Україну. Якщо це не вдасться, країну очікує грецький сценарій”, – наголошує Грозний.

За його інформацією, торік у вигляді інвестицій в Україну надійшло практично 46 мільярдів доларів.

“Жоден світовий банк ніколи не зможе надати кредит такого розміру. Це якщо не згадувати про те, що на ці гроші не нараховуються відсотки, і їх не треба повертати. Крім того, інвестиції безпосередньо надходять у реальний сектор економіки і моментально приносять економічний ефект: створюються нові робочі місця, сплачуються зарплати, відраховуються податки”, – говорить експерт.

Читайте також:  Геращенко дала завдання українцям з-за кордону

Аналітики Українського інституту стратегій глобального розвитку та адаптації вважають, що для повернення інвестиційної привабливості Україні необхідно, в першу чергу, припинення збройного конфлікту на Донбасі; проведення комплексної реформи судової та правоохоронної систем; реформа податкової системи; мінімізація рівня корупції.

Також для підвищення інвестиційної привабливості України просто необхідно визначити одну-дві галузі економіки, які потенційно можуть стати драйверами. На думку експертів Інституту, такими галузями можуть стати найбільш динамічно зростаючі агросектор та електронна комерція.

Наприклад, обсяг ринку електронної комерції до 2018 року може зрости на 400% до 10 мільярдів доларів. А перспективність агросектору підтверджується ЄБРР, який виділив з початку цього року понад 283 млн євро на 135 нових сільськогосподарських проектів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році і допускає за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% при інфляції в 42,8%. Оптимістичні сценарії припускають падіння економіки в діапазоні від 5,5% до 8,6% при інфляції в діапазоні від 26,7% до 38,1%.

Як повідомляв Кореспондент.net, минулого тижня Міжнародний валютний фонд схвалив 4-річну кредитну програму підтримки України, яка є частиною пакету міжнародної допомоги Києву обсягом $40 млрд. Перший транш кредиту МВФ у п’ять мільярдів доларів вже надійшов до Києва.

Зазначимо, цього року Україна зможе отримати 16,3 мільярда доларів фінансової допомоги, включаючи 10 мільярдів від МВФ.

Шукайте деталі в групі Facebook