facebook

Американським вченим вдалося видалити ВІЛ з організму тварин

Дослідники з медичної школи імені Льюїса Каца при Темпльському університеті заявляють про перемогу над вірусом імунодефіциту людини за допомогою генної інженерії.

688214


Дослідники заявили, що їм вдалося видалити ДНК вірусу з організму тварини і це є важливим кроком на шляху до лікування ВІЛ.

Вчені використали генетичну технологію CRISPR-Cas9 в експериментах над трансгенними щурами і мишами. Вірус був інтегрований в геном кожної клітини тіла цих тварин. Для редагування генів використовували вірусний вектор аденоасоційованого вірусу (recombinant adeno-associated viral, rAAV).

Через два тижні дослідження показало, що вірус був успішно вирізаний з усіх тканин організму, включаючи мозок, серце, нирки, печінку, селезінку, легені і клітини крові. Лікування значно зменшило кількість РНК вірусу в лімфоцитах, що свідчить про критичний вплив технології на вірус.

Дослідники планують перевірити свою технологію на більш великих групах піддослідних тварин. Крім того, зазначається, що клінічні випробування на людях можуть початися вже через кілька років.

Зауважимо, терапія вірусу, яка існує зараз, включає прийом декількох ліків, які пригнічують розвиток хвороби і забезпечують життя пацієнта тривалістю 70-80 років. Однак ліки не можуть вилікувати вірус – він вбудовує свою ДНК в клітини організму, і таким чином відтворює свої копії.

Читайте також:  Легендарний Кобі Браянт загинув у авіакатастрофі: всі подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.