facebook

Рекорди України на Прикарпатті

Усі рекорди України, які встановили на теренах Прикарпаття, – не перелічити, адже жителі цього краю патріотичні, активні, креативні та цікаві. Щоразу нові й нові ідеї, плани та мрії. Все ж, у нашому матеріалі зібрано декілька колоритних рекордів України із Прикарпаття, які встановлювалися впродовж останніх років. Отож… поїхали!

44

Відомо всім, що український танець коломийка пішов від назви прикарпатського міста Коломиї. Тому саме у місті Коломия Івано-Франківської області у листопаді 2011 року 414 людей одночасно виконували запальний гуцульський танок – коломийку. Досягнення зафіксували у «Книзі рекордів України».

«Книга Рекордів України позитивно оцінює рекорди, які підкреслюють українську автентичність і підіймають рівень української свідомості. Цей рекорд – саме такий. Тому ми з величезним задоволенням підтримуємо такі проекти», – зазначив представник «Книги рекордів України» Олег Іваненко на оголошенні рекорду.

Наприкінці 2014 року в Івано-Франківську зареєстрували рекорд України за кількістю встановлених пам’ятників Тарасу Шевченку.

Рекорд зафіксували представники Національного реєстру рекордів України на засіданні, яке відбулося 30 грудня у «Просвіті». Саме на фасаді цього приміщення сто років тому, у 1914-му, було встановлено барельєф Кобзаря, а цього року тут відкрили музей Тараса Шевченка.

Загалом на Прикарпатті 211 пам’ятників Тарасу Шевченку, з них до 1939 року було встановлено 18, а на відзначення 200-літнього ювілею – дев’ять.

За словами голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайла Косила, лише в одному Снятинському районі є 35 пам’ятників Кобзареві – більше, ніж у Луганській, Донецькій областях і Криму разом.

За даними Київського Національного музею Тараса Шевченка, є 1384 пам’ятники Кобзареві у світі, з них 1256 – в Україні та 128 – за кордоном у 35 країнах. Тож на Прикарпатті – кожний п’ятий з українських пам’ятників.

Читайте також:  У Калуші автобус збив жінку

Сертифікат про рекорд вручила керівник національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, назвавши цю подію «завершальним акордом Шевченківського року». Були й інші рекорди, присвячені ювілею: найбільший портрет Шевченка на стіні будинку у Харкові, декламування віршів маленькою дівчинкою і літнім чоловіком. Через події на сході України не вдалося реалізувати цікаву ідею: зібрати разом понад сто людей з прізвищем Шевченко. На прикладі згаданих двох рекордів ми уже бачимо патріотичну налаштованість прикарпатців та їхню українську свідомість.

А ось 11 липня 2015 року Долина також переконала всю Україну у своїй патріотичності, адже патріотичною акцією також встановила рекорд України – викладення на національному Прапорі найбільшого Герба України зі свіжого кропу.

Рекорд фіксувався представниками Національного реєстру Книги рекордів України. Як зазначила представник національного проекту «Книга рекордів України» Ганна Крисюк: «Долина вже не вперше бере участь у соціальних заходах та проектах, які популяризують Україну». Місто має уже попердньо встановлений рекорд – 14 січня 2014 року біля головної ялинки міста понад 5 тисяч учасників одночасно заспівали коляду «Нова радість стала».

До речі, на викладення тризубу пішло понад 100 кілограм кропу. Багато глядачів принесли з собою оберемки квітучого кропу. «Не з порожніми руками таку подію відвідувати», – зазначали долиняни.

60 разів за 30 секунд – саме стільки разів зумів віджатися наш краянин Тарас Бура у березні 2016 року. Його досягнення також потрапили до Книги «Національний реєстр рекордів України-2016», яку презентували в Івано-Франківську.

Наразі до книги може потрапити кожен, хто бажає, якщо зможе краще від інших, скажімо, пробігти спиною вперед стометрівку. А от Назар і Тарас наразі готуються, щоб вразити прихильників новими рекордами.

Читайте також:  Як об’єднання у територіальну громаду змінило життя 12 поселень на Прикарпатті: Переворот свідомості (відео)

Прикарпаття – край українського колориту та добродушності. Край, де цінують своє, віками надбане й рідне. Згадавши декілька рекордів ми вкотре це довели. Та на цьому прикарпатці не зупиняються. Наступні рекорди – не за горами!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.