facebook

На Франківщині медичний скандал: лікарі-педіатри виступили проти амбулаторії сімейної медицини

У місті Долина на Івано-Франківщині лікарі дитячої поліклініки виступили проти створення центру первинної медико-санітарної допомоги. Його мають відкрити саме на базі дитячого закладу. Однак після такої реформи там працюватимуть лише сімейні лікарі.



png (422)

Медики побоюються, що більшість фахівців-педіатрів просто залишиться без роботи.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» на телеканалі ZIK

За словами занепокоєних медиків, на базі дитячої поліклініки районна рада планує створити амбулаторію. Тож в одній черзі до спеціаліста стоятимуть і малюки, і дорослі.

«Поки що ми не знаємо, кого ми будемо обслуговувати. Але якщо буде лікарня сімейної медицини, то зрозуміло, що будуть і дорослі, і дітки. Нам кажуть: якщо добровільно не напишемо заяву про перехід, то на наше місце будуть набирати нових людей», – стверджує педіатр Леся Делінкевич.

Медики побоюються, що більшість їхніх посад ліквідують. Кажуть, жодних документів про перехід у центр первинної медико-санітарної допомоги чиновники їм не показували. Усно зазначили,що до 1 липня всі мають написати заяви про переведення, в такий спосіб звільнившись із теперішнього місця праці.

«Ми не бачили жодних документів про реорганізацію, також немає штатного розкладу», ­– зауважує завідувач дитячої поліклініки міста Долина Віола Петриченко.

Як переконують чиновники, на такі центри має йти більше коштів із державного бюджету. А наразі первинну ланку фінансують за залишковим принципом.

«На заклади сімейної медицини з бюджету мають на 30% більше виділяти коштів, порівняно з іншими медичними закладами. Це дасть нам можливість закупити обладнання для лікарів, з яким вони матимуть змогу нормально працювати. Головне – запустити правильно центр у роботу», – каже головний лікар новоствореного Центру первинної медичної допомоги у Долинському районі Ольга Ільчишин.

Як саме створювати центри медико-санітарної допомоги у самій Долині та інших населених пунктах району – поки що чіткої відповіді у чиновників також немає.

Читайте також:  На Міському озері для всіх бажаючих іванофранківців «Намаскар» провів лекцію-заняття з йоги

Наразі лікарі дитячої поліклініки написали до депутатів райради листа. Просять переглянути і відтермінувати своє рішення про створення нового медичного закладу. Побоюються, що через поспіх і необдумані кроки можуть постраждати пацієнти.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.