facebook

Три правила безпечного пікніка

Не дотримуючись цих правил, ви можете назавжди зіпсувати собі враження від пікніка



Нарешті в Україну прийшло тепло і вивело українців на вулицю. Однак, саме після тривалого сидіння по квартирах на звичайному пікніку нас можуть підстерігати різні небезпеки. А щоб ваше спілкування з друзями і природою було сповнене лише позитивними враженнями, а не спогадами про отруєння, рани чи тяжкість у шлунку, варто дотримуватися трьох простих, але головних правил.

1. Їжа

Майже завжди пікнік – це тривале «застілля» зі смаженням шашликів і поїданням різних смаколиків. Після звичайного харчового тижня  таке навантаження на ваш шлунок може бути, без перебільшення, смертельним. Тому, обираючи, що будете брати на пікнік, хоч приблизно рахуйте калорії.

Віддайте перевагу, наприклад, курячому м’ясу, чи баранині замість свинини. Беріть більше овочів-фруктів і намагайтеся не брати всюдисущу картоплю та хлібобулочні вироби.

Вони не лише додають вашому меню калорій, а ще й у поєднанні з м’ясом погано діють на печінку. Беріть спеції – вони дезінфікують їжу, але не перебільшуйте з сіллю.

Термосумка – це те, що має бути обов’язково, навіть, якщо вам здається, що на вулиці не жарко. По-перше, вона збереже ваші продукти, по-друге – захистить продукти від комах.

Беріть овочі та фрукти на природу цілими. Вдома лише вимийте їх та витріть насухо і ні в якому разі не ріжте. Різані овочі швидко стікають, втрачають смак і швидше псуються, адже окислюються.

Забороніть собі брати на пікнік майонези та кетчупи. Їх треба зберігати лише у холоді, а у поєднанні з продуктами та ще й на сонці вони швидко псуються.

До того ж, у магазинному кетчупі багато крохмалю, який додає калорії. Візьміть замість нього помідори. А в якості заправки до салатів беріть гранатовий сік, соус ткемалі чи томатний власного виробництва. Вони ще й допомагають травленню.

Читайте також:  В Одесі дитячий лікар побив двох людей за неправильну парковку (відео)

До речі, про травлення. Ферментні препарати, які допоможуть перетравити їжу, беріть обов’язкової і вживайте їх перед їжею. А краще, також перед їжею, випити склянку кефіру чи йогурту. Це підготує ваш шлунок до прийому їжі і створить відчуття вже не порожнього шлунку.

І, нарешті про воду та алкоголь. Якщо без алкоголю не обійтися – пийте також ще й багато води, тому що на природі, під сонцем та ще й якщо ви трохи порухаєтеся, організм швидко втратить вологу.

А якщо ви ще й їстимете гостру, жирну та солону їжу – зневоднення вам гарантоване, а з ним – головний біль, втома і всі наслідки інтоксикації на наступний ранок.

Для пиття на природу беріть негазовану воду чи несолодкий чай. Соки з магазину краще не пити, бо в них багато цукру і спрагу вони не вгамовують, а, навпаки, посилюють. Так само не варто купувати  й газовану воду – газ роздуває і так набитий їжею живіт і посилює у ньому процеси бродіння та газоутворення.

2. Активність

На пікніку не можна лише сидіти. Якщо ви не хочете мати відчуття переповненого шлунка і болів, то намагайтеся більше рухатися. Починаючи від збирання хмизу, закінчуючи активними іграми. До того ж, рух прискорює обмін речовин і виводить токсини з організму.

Якщо ж рухатись ніяк – спробуйте правильно сидіти. Для цього вам обов’язково потрібна спинка (якщо це стілець), чи якась опора, на що ви зможете обпертися. Це потрібно для того, щоб ви не згиналися вперед під час сидіння, не передавлювали живіт і не стискали свій шлунок для кращого травлення.

Якщо спинки немає, намагайтеся тримати спину прямо. Також, якщо є можливість випростати ноги –скористайтеся цим. Це зменшить набряки. Для цього ж намагайтеся інколи піднімати руки вгору, хоча б тримаючи лікті на столі.

Читайте також:  Вітчим жорстоко зґвалтував 13-річну дівчинку: Бо нерідна

3. Безпека

На природі часто стаються і незаплановані випадки, такі як поранення, забої, опіки. Тож маєте бути до цього готовим. Якщо ви впали чи розтягнули кінцівку, вам допоможе холод (і тут згадайте про термосумку та продукти в ній) та туга пов’язка.

Проте не перестарайтеся, адже зав’язувати розтягнуте місце треба щільно, але не перетягувати. Якщо ж ви зламали кінцівку – спробуйте накласти шину. Для цього підійде будь-яка палка чи дошка та рушник. Однак, і це важливо, не вправляйте собі чи потерпілому кістки та не змінюйте їх положення – це може призвести до закритих переломів.

Якщо під час пікніку ви обпеклися – поливайте обпечене місце холодною водою. Сильні опіки промийте водою, зав’яжіть чистим бинтом чи носовичком та негайно їдьте до травмпункту.

Слабкі опіки змажте спеціальним кремом, на кшталт рятівник. І не затягуйте з візитом до травматолога, адже, на перший погляд, звичайний вивих може призвести до знерухомлення кінцівки назавжди.

Окрім всіх інших речей, візьміть з собою на пікнік… пінцет. Він вам знадобиться, якщо знайдете на собі кліща. Щоб його витягнути, треба акуратно обхопити його пінцетом та прокрутити декілька разів повільно ПРОТИ часової стрілки.

А загалом, дотримуючись цих трьох правил, ваш пікнік у теплі дні буде безпечним і лише з приємними враженнями.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.