facebook

Розроблено роботів-пастухів, які стежитимуть за тваринами на великих фермах

Роботи-фермери вже успішно застосовуються в інспектуванні посадок, підрахунку врожаїв і прополюванні бур’янів. Тепер вони освоїли і професію пастуха.

robots-mrls995l40jc2c6jbocysl237akesz4f9ic62gg4p8


Ферми, що займаються розведенням овець і рогатої худоби в австралійських пустищах, мають велику площу і часто вельми віддалені від цивілізації. Наприклад, сама ізольоване ранчо країни, Саплджек Даунс, розташовано на Північних територіях, простягається на 4000 кв. км і знаходиться на відстані 13 годин їзди на машині від найближчого міста Аліс-Спрінгс.

За худобою на цій фермі спостерігають лише час від часу – найчастіше раз або два на рік. З цієї причини тварини часто хворіють або потрапляють в інші неприємності, а їх господарі при цьому залишаються в повному невіданні.

Але зараз на пост спостерігачів і пастухів готуються заступити роботи. В наступному місяці в Австралії стартує дворічна випробувальна програма, в рамках якої роботів навчатимуть мистецтву фермера, як повідомляє innogest.ru.

Механічні пастухи зможуть визначати хворих і поранених тварин за допомогою тепло- і відеосенсорів, здатних засікати зміни в температурі тіла і ході кожної особини. Крім цього, роботи будуть оснащені датчиками, які зможуть реєструвати колір, температуру і форму землі і навколишнього рослинності, щоб вибирати кращі пасовища для випасу худоби.

Завдання цих дворічних випробувань – точка настройка програм робота, яка навчить його знаходити бродячу худобу, а також успішно долати зарості, бруд, болота і пагорби. Робот-фермер ще не отримав власного імені, але він є удосконаленням більш ранньої моделі Shrimp, яка була спроектована для випасу невеликих груп з 20-150 дійних корів.

Кожен прорив в області робототехніки піднімає питання про те, що роботи скоро займуть робочі місця, які традиційно належать людям. Однак для сільського господарства це може виявитися благословенням. Фермерські господарства по всьому світу відчувають гострий дефіцит працівників, і їх місце цілком можуть зайняти машини. Так, інженери з Університету Сіднея (University of Sydney), крім Shrimp, розробили ще кілька роботів, які вже працюють на фермах Австралії. Один з них, Ladybird, вміє інспектувати посадки для пошуку бур’янів. Виявивши шкідливу рослину, робот виполює її або точково обприскує хімікатом, що дозволяє мінімізувати використання гербіцидів. Інший робот підраховує кожне яблуко в садах, щоб фермери могли точно визначити зони, де урожай недостатній і де рослинам потрібне додаткове запилення.

Читайте також:  ФРАНКІВЦІ ХОЧУТЬ, ЩОБ У МІСТІ ВПРОВАДИЛИ ПРАВИЛА ВИГУЛУ ДОМАШНІХ ТВАРИН ТА ШТРАФУВАЛИ НЕДОБРОСОВІСНИХ ГОСПОДАРІ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.