facebook

Європейські союзники НАТО збільшують витрати на оборону

На фоні таких загроз, як російська агресія та наплив мігрантів, європейські країни – члени північноатлантичного альянсу змушені розглядати питання про збільшення витрат на оборонну галузь у 2016 році.

stoltenberg_23_650x410

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга невизначеність, велика кількість загроз та проблем безпеки спонукає альянс до такого кроку вперше за багато років. На його думку такий захід дозволить досягти єдності, сили та стабільності. Також Столтенберг відзначив особливу роль Великобританії у забезпеченні обороноздатності сил НАТО, як ключового інвестора та постачальника оборонної продукції.

Варто нагадати, що у 2015 році сукупні витрати країн – членів НАТО на потреби оборони становили більше 250 мільярдів доларів. В свою чергу США за минулий рік потратили в згаданих цілях аж 618 мільярдів.

Також, останнім часом вже неодноразово відзначалось, що НАТО планує переглянути свою оборонну доктрину, збільшити присутність контингенту в країнах Балтії та створити там підрозділи ротаційних сухопутних військ. Також, у Румунії 12 травня відбулася церемонія підтвердження операційної готовності системи протиракетної оборони, в свою чергу в Польщі в поточному місяці почалося зведення системи ПРО.

На фоні всього згаданого, своєрідним узагальненням виступає заклик парламентської асамблеї НАТО до керівників альянсу щодо посилення обороноздатності та виступу проти військового самоутвердження Росії. В своїй декларації парламентарі закликають до надання всеможливої допомоги тим членам альянсу, котрі відчувають себе в небезпеці, особливо це стосується  країн, котрі знаходяться на сході та півдні союзу.

Читайте також:  Порошенко: Україну в НАТО поки не чекають

Шукайте деталі в групі Facebook