facebook

Ні води, ні коромисла… Мешканці прикарпатського села потерпають без води

Вже минає чотири роки від того часу, як на одній з вулиць у криницях обійсть села Верхньої на Калущині вода стала непридатною для пиття — маслянистою, жовтого кольору і нудотливою на смак.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Щорік кількість криниць з непридатною для пиття водою у селі зростає, більше того: вже й у сусідньому Гуменові зафіксували забруднення. Але…

— Техногенно-екологічна комісія Калуської РДА на чолі з першим заступником голови райдержадміністрації не спромоглася зорганізувати підпорядковані служби, щоб визначити, а відтак локалізувати джерело забруднення, а керівництво села — налагодити підвезення питної води. Нічого з того часу не змінилося, — охарактеризував ситуацію голова Івано-Франківської обласної громадської організації «Грінпіс—Карпати» Роман Перемийбіда. — Сільське керівництво вже рік бідкається, що проект будівництва водопроводу з підприємства ТОВ «Карпатнафтохім» потребує не лише немалих грошей, а й багато різноманітних бюрократичних погоджень. А верхнянці як возили воду із сусідніх вулиць, так і возять, пише Галичина.

Працівники Калуського міжрайонного управління Держепідемслужби виявили граничне перевищення вмісту хлоридів у кожній четвертій пробі з криниць села Верхньої, проте комплексного хімічного дослідження води, за яким можна було би визначити джерело забруднення та локалізувати його, нема й досі. Хоча рік тому цю пропозицію було означено протокольно у самій Верхній під час виїзду техногенно-екологічної комісії Калуської РДА у зону біди, яку за погодженням з обласним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій планували тимчасово оголосити зоною надзвичайної ситуації регіонального масштабу.

Микола Філіпович, сільський голова Верхньої, підтвердив, що екологічна ситуація у селі не поліпшилася і залишається складною, тому що ніхто й досі не знає, звідки йде загроза та чому головно — у посуху. Тож і тепер налагодження водопостачання у Верхню перебуває на паперовому рівні — нескінченній низці дозволів і погоджень проекту, а люди у селі час від часу бачать хіба різноманітні комісії та чують нудну, як вода у забруднених криницях, багатообіцяльну балаканину різношерстого чиновництва.
P. S. Жителі села Верхньої і керівництво ОГО «Грінпіс—Карпати» вже звернулися до голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича та прокурора Івано-Франківської області Владислава Братюка з вимогами розслідувати ситуацію з метою виявлення джерела забруднення підземних вод, а людей забезпечити питною водою.

Читайте також:  “В неї було понад 100 років трудового стажу”: в Україні на 117-му році життя пoмeрлa найстаріша бабуся

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.